Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elbukta Magyarország a különadópereket

2018.04.25. 12:20

Szerdai ítélete szerint az Európai Bíróság nem találta megalapozott Magyarország kifogásait, amivel a dohányipari különadót, sem a nemzetközi kiskereskedelmi multikat célzó élelmiszerlánc-felügyeleti díjat elkaszáló uniós döntéseket támadták meg – írja a Portfolio.hu.

A döntés alapján tehát az Európai Bizottság 2015-ben jogszerűen kaszálta el a két különadót.

A bíróság szerint azért volt rendben a Bizottság döntése, mert azzal, hogy mindkét adónem progresszív, tehát a nagyobb árbevételű piaci szereplőket arányaiban nagyobb mértékben adóztatja, diszkriminatív és piactorzító. Ezzel kapcsolatban a bíróság megjegyezte, hogy nem önmagában az adókkal van baj, hanem csak azokkal az adókulcsokkal, amik állami támogatásnak minősülnek.

Magyarország azt is kifogásolta, hogy a Bizottság nem nevezte meg, hogy a különadók mely cégcsoportokat hozzák előnybe, de a bíróság szerint a Bizottságnak nem kötelező az intézkedései mellé ilyesmi listát csatolni. A magyar államnak 2 hónapja van benyújtani az esetleges fellebbezését az ügyben.