Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kínos adatkezelési bakiba futott bele a NAV

2018.04.25. 10:37

Több olvasónk is jelezte, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhatóság (NAV) múlt hét pénteken "Tájékoztatás technikai problémáról" témával úgy küldött a július 1-jén hatályba lépő valós idejű adatszolgáltatás ügyében levelet az érintetteknek, hogy az összes címzett neve és e-mail címe látható az összes címzett számára, tehát nem a megszokott titkos másolat formátumot használták.

NAVGDPR
Fotó: Olvasónk

Mindez adatvédelmi szempontból problémás, ezért megkérdeztük a NAV-ot, hogy hány címzett személyes adatait hozták nyilvánosságra véletlenül, és hogy milyen következményei lesznek az adatok beleegyezés nélküli közzétételének.

Cikkünk megjelenése után egy másik olvasónk arról írt, hogy a NAV-os levél kiküldése után egy pár kapott egy levelet egy cégtől, amiről korábban még csak nem is hallott, de mivel a levél egy olyan szolgáltatást reklámoz, ami a cégek számlázó programjának NAV-os rendszerhez való csatlakoztatásában segít, feltételezhetően a NAV-os hiba miatt jutottak az e-mail címéhez.

Az e-mail címek ilyen módon való megosztása az Infotörvény alapján tilos, a hatóság százezer forinttól tízmillió forintig terjedő bírságot szabhat ki ilyen adatkezelési hibáért.