Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gulyás: Nincs veszélyben a bírók függetlensége

2018.05.08. 09:16

A kormány szeretné 4 százalék fölött tartani a növekedést a következő években is, amihez új gazdaságélénkítő lépéseket vezetnek majd be – mondta a Reuters hírügynökségnek Gulyás Gergely, aki Lázár Jánost követi majd a Miniszterelnökség élén. Gulyás azt mondta, hogy az új Orbán-kormány a mezőgazdaságtól a feldolgozóiparon át az építőiparig széles körű fejlesztéseket akar, de konkrét lépésekről még nem volt szó. Gulyás azt is mondta, hogy 

a minimálbért is tovább emelnék Orbán negyedik kormányzati ciklusa alatt.

D MTZ20180503019
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A miniszter arról is beszélt, hogy nincsenek tervben olyan reformok, amelyek veszélyeztetnék a bíróságok függetlenségét. Még ha lesznek is változtatások, a bírói függetlenség alaptörvénybe foglalt követelménye megmarad – mondta Gulyás. Szerinte éppen ezért nem várható, hogy Magyarország olyan konfliktusba kerüljön az EU-val, mint az Orbánra példaképként és szövetségesként tekintő lengyel kormány, amely ellen eljárást indított az Európai Bizottság a lengyel bírósági rendszer átalakítása miatt. Részben emiatt is tárgyalnak most az EU-ban olyan javaslatokról, amelyek alapján a jogállamiság megsértése miatt csökkenteni lehetne az uniós támogatásokat 2020 után.

A kérdésre, hogy Magyarország mikor vezetné be az eurót, Gulyás újra elmondta, hogy sok közgazdász szerint akkor lenne érdemes Magyarországnak is belépnie az eurózónába, ha a magyar életszínvonal elérte az eurózóna átlagának 80-90 százalékát. Jelenleg 67 százalék körül állunk.