Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű iskola épül Felcsúton

MG 0815
2018.05.22. 09:17

A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé minősítette a felcsúti Endresz György Általános Iskola új épületének megépítését.

Az előkészítő fázis lezárására ugyanakkor már csak szűk másfél hónap maradt, ehhez képest Felcsúton a jövő keddi testületi ülésen döntenek arról a megállapodásról, ami szabályozza az érintett felek – az önkormányzat, a Nemzeti Sportközpontok és a Székesfehérvári Tankerületi Központ – együttműködését – írja az Mfor.hu.

Az önkormányzati előterjesztés ki is emeli, hogy a kormány által megszabott teendők gyors és zavartalan előkészítése ügyében kötik a megállapodást.

A kormány a beruházásra 304 175 000 forintot biztosított, és arról is döntöttek, hogy a beruházást az NSK valósítsa meg. A beruházás lebonyolítója, egyben építési műszaki ellenőre az állami tulajdonban lévő BMSK Zrt. lesz.

A beruházásról, a kivitelezésről, a költségekről, az ütemezésről szóló terv csak az előkészítő fázis lezárása után készülhet el, de az építkezésre kiszemelt telek közművesítése például még nincs kész, ezért ennek lebonyolítása még az önkormányzatra vár. Ennek költségeit az önkormányzatnak kell állnia.

2006 óta él Magyarországon egy törvény, amely lehetővé teszi, hogy a mindenkori kormány nemzetgazdasági szempontból kiemeltté nyilvánítson bizonyos nagy infrastrukturális beruházásokat. A  második Orbán-kormány alatt lett igazán népszerű intézkedés a kiemelés, erről részletesen itt írtunk.

Borítókép: Szilli Tamás