17,5 milliárd forintot bukott az állam a letelepedési kötvényprogramon

2018.05.23. 09:37 Módosítva: 2018.05.23. 10:03

A magyar állam összesen 17,5 milliárd forintot bukott a letelepedési kötvényprogramon (átszámolva: kötvényenként 882 ezer forintba került a program a magyar adófizetőknek), miközben az a nyolc - köztük két offshore hátterű - cég , amit a kormány a kötvények értékesítésével bízott meg a kormány, összesen 156,2 milliárd forintnyi bevételre tett szert a programnak köszönhetően.

A program célja elvileg az lett volna, hogy a kormány a piacinál kedvezőbb devizaforrást szerezzen a magyar államadósság finanszírozásához. Azt már eddig is lehetett tudni, hogy a program nem érte meg az államnak, ugyanakkor a G7 most megkapta az Államadósság Kezelő Központtól a négy év alatt kibocsátott papírok összes sorozatára vonatkozó adatot, és ez alapján jött ki, hogy pontosan mekkora volt a veszteség.

A program az első két évben nyereséges volt, de 2015-től kezdve már csak veszteséget termelt az államnak. A program végéig összesen 28,2 milliárd forintot buktak a magyar adófizetők a túl drága hozamok miatt, ez a bukás akkora volt, hogy az első két év nyereségét is elvitte.

Összesen 19 855 Európai Unión kívüli állampolgár fektetett 300 ezer eurót magyar letelepedési kötvényekbe, közülük 6540 külföldi jegyzett le a közvetítőkön keresztül állampapírt. Az ügyfelek 81 százalékát a Kajmán-szigeteki Hungary State Special Debt Fund szerezte. A közvetítők jelenlegi árfolyamon számítva 99,2 milliárd forintot kerestek az ügyfelek által fizetett szolgáltatási díjból.

Tavaly függesztette fel a kormány a letelepedési kötvényprogramot, amely négy évig futott. Összesen 19 855 Európai Unión kívüli állampolgár fektetett 300 ezer eurót magyar letelepedési kötvényekbe, hogy cserébe letelepedési engedélyt kapjon (azt már nem tudni pontosan, hogy közülük hányan élnek legális bevándorlóként Magyarországon, hiszen a letelepedési engedéllyel szabadon mozoghatnak az EU területén).

A veszteségben nincs benne a kötvényesek és a 13 345 családtagjuk ellenőrzésének és az engedélyek kiadásának hatósági költsége sem.