Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Félmilliárd forintnyi áfát csaltak el, összesen 5 év börtönt kaptak

2018.05.25. 13:52

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, közokirathamisítás bűntette, és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt mondta ki bűnösnek a Debreceni Törvényszék azt a három vádlottat, akik 2011 és 2013 között csalt áfát - derül ki a törvényszék közleményéből.

Az elsőrendű vádlott 3 év börtönbüntetést, a másodrendű 2 év 4 hónap, a harmadrendű 2 év börtönbüntetést kapott, és 2-3 évig a közügyeket sem gyakorolhatják. A törvényszék az elsőrendű vádlott, K.K. vagyonára 150 millió forint vagyonelkobzást rendelt el, illetve kötelezte a vádlottakat 4,6 millió forint bűnügyi költség megfizetésére.

A vádlottak 2011 és 2013 között a cukrot nettó áron, főként Szlovákiából, Lengyelországból és Csehországból vásárolták fel, majd Magyarországon kis árréssel, az áfa beépítése nélkül értékesítették. Az ügyletekhez több olyan gazdasági társaságot használtak fel.

A cukor továbbértékesítése több láncolaton keresztül történt. Az igazi termékmozgás nem esett egybe a kiállított bizonylatokkal, a vádlottak hamis bizonylatokat állítottak ki. A cukor az okmányokon feltüntetett úttól eltérően jutott el olyan raktárakig, amelyeket a vádlottakhoz köthető vállalkozások üzemeltettek. Ezekből aztán a cukor kiskereskedőkhöz került. A tényleges, első magyarországi beszerző a cukor eladása után az általános forgalmi adót nem fizette meg.

A cégek több mint 500 millió forintnyi áfát csaltak el. Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosítást kért, egy vádlott védője 3 nap gondolkodási időt jelentett be, a többiek felmentésért fellebbeztek. A bíróság döntött arról is, hogy megszünteti az elsőrendű vádlottra vonatkozó lakhelyelhagyási tilalmat.