Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Félmilliárd forintnyi áfát csaltak el, összesen 5 év börtönt kaptak

2018.05.25. 13:52

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, közokirathamisítás bűntette, és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt mondta ki bűnösnek a Debreceni Törvényszék azt a három vádlottat, akik 2011 és 2013 között csalt áfát - derül ki a törvényszék közleményéből.

Az elsőrendű vádlott 3 év börtönbüntetést, a másodrendű 2 év 4 hónap, a harmadrendű 2 év börtönbüntetést kapott, és 2-3 évig a közügyeket sem gyakorolhatják. A törvényszék az elsőrendű vádlott, K.K. vagyonára 150 millió forint vagyonelkobzást rendelt el, illetve kötelezte a vádlottakat 4,6 millió forint bűnügyi költség megfizetésére.

A vádlottak 2011 és 2013 között a cukrot nettó áron, főként Szlovákiából, Lengyelországból és Csehországból vásárolták fel, majd Magyarországon kis árréssel, az áfa beépítése nélkül értékesítették. Az ügyletekhez több olyan gazdasági társaságot használtak fel.

A cukor továbbértékesítése több láncolaton keresztül történt. Az igazi termékmozgás nem esett egybe a kiállított bizonylatokkal, a vádlottak hamis bizonylatokat állítottak ki. A cukor az okmányokon feltüntetett úttól eltérően jutott el olyan raktárakig, amelyeket a vádlottakhoz köthető vállalkozások üzemeltettek. Ezekből aztán a cukor kiskereskedőkhöz került. A tényleges, első magyarországi beszerző a cukor eladása után az általános forgalmi adót nem fizette meg.

A cégek több mint 500 millió forintnyi áfát csaltak el. Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosítást kért, egy vádlott védője 3 nap gondolkodási időt jelentett be, a többiek felmentésért fellebbeztek. A bíróság döntött arról is, hogy megszünteti az elsőrendű vádlottra vonatkozó lakhelyelhagyási tilalmat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!