Olivér
4 °C
8 °C

Kikészíti a cégeket az online számlázás

DBELO20140918020
2018.06.29. 05:10

Vasárnap indul az online számlázás, ami azt jelenti, hogy a cégeknek minden olyan számlát azonnal be kell majd küldeni egy online rendszeren keresztül a Nemzeti Adó- és Vámhatóságnak (NAV), ami nem magánember nevére szól és 100 ezer forintnál magasabb rajta az áfa.

Az NAV korábbi innovációihoz hasonlóan - mint például az online kassza vagy az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) -

ennek a rendszernek a bevezetését is káosz előzi meg az adóhatóság részéről és a rendszer használatára kötelezett cégek körében is. 

A gazdaságfehérítő intézkedés lényege, hogy az elektronikus számlákat az adóhatóság valós időben látja, és a nagy mennyiségű számlaadatot ellenőrizve a NAV az adócsalásokat is egyszerűbben szúrja ki. Így például egy cég kiürítése és eltűnése például gyorsabban az adóhatóság tudomására jut, nem csak az adóbevallások időszakában.

Az új rendszerben a kézi számlák adatait is fel kell majd vinni az online rendszerbe, és a NAV nem is igazán rejti véka alá, hogy a cégeket az online számlázás felé terelné, konkrétan azt is ajánlják a felhasználóknak, hogy mérlegeljék, hogy nem éri-e meg inkább a kézi számlázás helyett a számlázóprogram használata.

Az e-számlázás az ekáer és az online kassza közül az előbbihez hasonlít jobban, ugyanis a cégeknek nem kell külön eszközt beszerezniük, hogy rácsatlakozzanak a NAV rendszerére, az adóhatóság ingyen szoftvert ad, de ezt nem feltétlenül kell használni, a már korábban használt belső céges szoftvert is rá lehet csatlakoztatni a NAV rendszerére.

Sok a felkészületlen cég

A korábbi rendszerek bevezetéséhez hasonlóan most is csúszott az élesedés határideje, ugyanis eredetileg tavaly nyártól büntetett volna az adóhatóság a rendszerhez valós csatlakozás elmulasztásáért. Aztán végül 2018. július 1. lett a végleges határidő: eddig kell minden vállalkozásnak biztosítania, hogy az általa használt programmal megfelelően teljesíteni tudja az adatszolgáltatási kötelezettségét. 

A Világgazdaságnak nyilatkozó adószakértők szerint a sok vállalat még össze se kötötte a számlázórendszerét a NAV-val. A kisvállalkozások közül sok egész egyszerűen nem is foglalkozik a dologgal, a külföldi cégeknél pedig az okozhat nehézséget, hogy a komplex vállalatirányítási szisztémájukba kell beépíteniük az a NAV szoftverét, ami nem biztos, hogy illeszkedik az üzleti folyamataikba, ráadásul a rendszerük módosítását az anyacéggel is össze kell hangolniuk.

A számlázás részletes technikai paramétereit csak idén januárban közölték, és az adószakértők elmondása alapján volt olyan cég, ami egész egyszerűen bemondta, hogy csak akkor kezd hozzá a fejlesztésekbe, ha megjelenik a végleges törvény.

Erre június 1-jén, vagyis kevesebb mint egy hóappal a határidő előtt került végül sor.

Olyan cég is volt már, ami előre jelezte a NAV-nak, hogy csúszni fog az online számlázás beindításával, ezért méltányosságot kér. Az adatszolgáltatási kötelezettség hiánya esetén vasárnaptól az adóhatóság számlánként akár 500 ezer forintos bírságot is kiszabhat, de a cégek és az adószakértők is arra számítanak, hogy az adóhatáság nem kezd egyből razziázni, és elnézőek lesznek a kezdeti időszakban azokkal, akik legalább próbálkoztak a rendszerhez való csatlakozással.

Nem vagyok jós de szerintem ez olyan lesz mint a GDPR, azaz az éles indulás előtti estén kijön majd a hír, hogy ugyan minden szuper és tuti, de azért egy darabig még nem bírságolunk

- írta egy kommentelő az egyik online számlás fórumon.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Kikészíti a cégeket az online számlázás

Számlánként 500 ezres bírság jöhet hiba esetén, de még a tesztüzem rendszere sincs kész teljesen. Káosz van, és vasárnap lejár a határidő.

319 · Jun 29, 2018 05:10am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

A NAV sincs a helyzet magaslatán

Az ügyben ugyanakkor nem csak a cégek részéről tapasztalható bénázás, hanem az adóhatóság részéről is. Az éles rendszer beindítását például június közepére ígérte a NAV, de ez még mindig nem elérhető.

A felhasználók tapasztalatait gyűjtő fórum és holnap alapján olyasmik zavarják a felhasználókat, mint például hogy aki valamiért nem emlékszik, hogy milyen felhasználónévvel regisztrált, az nem tud automatikus jelszóemlékeztetőt se kérni, de egyelőre az e-számla készítését sem lehet kipróbálni, a NAV számlázóján elkészített számla pedig nem látszik az Online Számla felületen, mint beküldött számla, így azt sem lehet tesztelni, hogy számlázó megfelel-e az azonnaliság feltételének.

A tesztüzemmódban még az a funkció sem működik, amit azoknak kell majd használniuk, akik a kézzel előállított számlák adatait fogják az adatbázisba felvinni. De a panaszokat gyűjtő blogposztok alapján már a regisztrációnál is egy csomó aprósággal el lehet bukni.

Az adóhatóság ugyanakkor igyekszik segíteni a felhasználóknak, közzétettek egy felhasználói kézikönyvet, készítettek egy részletes tájékoztatót a számla és nyugtaadás alapvető szabályairól, és kiadtak egy számlázási tájékoztatót is. A programozók részéről felmerült az igény arra, hogy valós időben lehessen követni a NAV éles rendszerének állapotát, erre létre is hoztak egy független státuszfigyelő oldalt, amit itt lehet elérni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?