Erzsébet
1 °C
4 °C

Az ÁSZ most már ellenőrzi a Fideszt és a KDNP-t is

2018.07.03. 10:25

Úgy alakult nálunk, hogy az ellenzéki pártok gazdálkodását a választások előtt, a Fideszt és a KDNP-t a választások után ellenőrzi az Állami Számvevőszék, akiknek ez feladatuk. Ennek hátteréről itt olvashat részletesebben. Most mindenesetre bejelentette az ÁSZ, hogy most akkor megnézik a Fideszt és KDNP-t is. 

Legutóbb egyébként mindent a legnagyobb rendben találtak náluk. Igazából az egész párt- és kampányfinanszírozást elképesztően gyengén ellenőrizzük, és olyan fajsúlyos költésekről nem is beszéltünk, amikor a kormány közpénzből tájékoztat "az állampolgárok életét érintő kormányzati döntésekről", de a felületes szemlélő akár a világ legdurvább kampányának is hihetné az erősen véleményes politikai üzeneteket. 

Például a 2014-es kampányköltések törvényi felső határa 995 millió forint volt (amiből maximum 700 millió forint származhatott állami forrásból), de a Transparency International számításai szerint  a Fidesz-KDNP 2,7 milliárdot, a baloldali Összefogás 1,6 milliárdot, a Jobbik 1,2 milliárdot költött az akkori választási kampányban.

Eddig egyébként csak a jobbikot büntette meg az ÁSZ nagyon durván, több száz millió forintra, még a  mostani választások előtt. Erről itt olvashat részletesebben, leegyszerűsítve azért, mert a paici árnál olcsóbban kapták a plakáthelyeket Simicskáéktól. Ehhez jó tudni, hogy 2010-ben a Fidesz sokkal nagyobb kedvezményeket kapott Simicska Lajos plakátcégeitől, mint most a Jobbik, csak ez a dolog mostanra lett szabálytalan, a Fidesznek így emiatt nem kell tartania az ellenőrzéstől. 

Az ÁSZ elnöke egyébként Domokos László exfideszes exképviselő, akinek kétszer is érdemes lesz meggondolnia, hogy bármennyire megbírságolja-e a Fideszt, legutóbb ugyanis Patyi Andrást, a Nemzeti Választási Bizottság elnökét Orbán látványosan személyesen leszúrta egy párszázezres NVB-bírság után.

(Borítókép:  Varga Mihály pénzügyminiszter (b) Kovács Árpád a Költségvetési Tanács elnöke (háttal) és Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke (j2) beszélget a 2019. évi központi költségvetés általános vitája elõtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 27-én.- f otó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?