Olivér
5 °C
8 °C

Még 137 gyanúsított a nagy hevesi biztonsági őrös adócsaló ügyben

2018.07.04. 11:51

Még 137 ember ellen emeltek vádat az egyik országos kamu munkaerő-kölcsönzős ügyben, írta a heves megyei ügyészség az MTI-nek. Azért még, mert korábban már több mint 150 ember ellen megvolt az ügyben a vádemelés. 

Az országot legalább több százmillióval megkárosító háló feje 2009-ben már egy régi, gyakorlott cégtemetős figura volt, erről a foglalkozásról itt vagy itt, esetleg itt is bővebben olvashat. A másodrendű vádlott pedig vagyonőr volt, "aki tudott arról", hogy a biztonsági őrös cégeknél az egész iparágban a magyar vállalatok jelentős része elkerüli az adófizetést. 

Ők ketten 2008 végén megállapodott abban, hogy létrehoznak egy adócsalásra szakosodott szervezetet. Ebben a cégláncolatban egyrészt fiktív munkaerő-kölcsönzési szerződéseket kötöttek, másrészt kamu adóbevallásokat nyújtottak be. A lánc olyan cégek álltak, amelyek főként ukránok nevén voltak bejegyezve, hogy a folyamatosan meginduló adóhatósági ellenőrzéseket megnehezítsék.

A rendszer úgy működött, hogy a megbízó cég átküldte a bűnözői csapatnak azoknak a munkavállalóknak az adatait, akik után nem akart járulékot fizetni, és akiket ezért a csalásra felépített céghálón belüli bukócégek valamelyikébe jelentetett be. Innentől a megbízók és a bűnszervezet irodistái folyamatosan egyeztették egymással a bérszámfejtést és a számlázást. Azaz a valódi, működő vállalkozások hamis számlák alapján utaltak át összegeket a bűnszervezetben működtetett bukócégeknek. Utóbbiak ebből elutalták vagy elküldték a ténylegesen a megbízóknál dolgozó munkavállalók részére a munkabéreket, majd az ezután náluk maradó összegből levonták a maguk díjait és jutalékait, a fennmaradó részt pedig visszaadták a megbízó vállalkozások képviselőinek. Adót pedig senki nem fizetett, a NAV futhatott az ukránok nevén lévő bukócégek után. 

Megbízóként legalább 160 vállalkozás kérte a bűnözők adócsaló szolgáltatásait, ami alapján ez tényleg egy komolyabb cégtemetős csapat lehetett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?