Még 137 gyanúsított a nagy hevesi biztonsági őrös adócsaló ügyben

2018.07.04. 11:51

Még 137 ember ellen emeltek vádat az egyik országos kamu munkaerő-kölcsönzős ügyben, írta a heves megyei ügyészség az MTI-nek. Azért még, mert korábban már több mint 150 ember ellen megvolt az ügyben a vádemelés. 

Az országot legalább több százmillióval megkárosító háló feje 2009-ben már egy régi, gyakorlott cégtemetős figura volt, erről a foglalkozásról itt vagy itt, esetleg itt is bővebben olvashat. A másodrendű vádlott pedig vagyonőr volt, "aki tudott arról", hogy a biztonsági őrös cégeknél az egész iparágban a magyar vállalatok jelentős része elkerüli az adófizetést. 

Ők ketten 2008 végén megállapodott abban, hogy létrehoznak egy adócsalásra szakosodott szervezetet. Ebben a cégláncolatban egyrészt fiktív munkaerő-kölcsönzési szerződéseket kötöttek, másrészt kamu adóbevallásokat nyújtottak be. A lánc olyan cégek álltak, amelyek főként ukránok nevén voltak bejegyezve, hogy a folyamatosan meginduló adóhatósági ellenőrzéseket megnehezítsék.

A rendszer úgy működött, hogy a megbízó cég átküldte a bűnözői csapatnak azoknak a munkavállalóknak az adatait, akik után nem akart járulékot fizetni, és akiket ezért a csalásra felépített céghálón belüli bukócégek valamelyikébe jelentetett be. Innentől a megbízók és a bűnszervezet irodistái folyamatosan egyeztették egymással a bérszámfejtést és a számlázást. Azaz a valódi, működő vállalkozások hamis számlák alapján utaltak át összegeket a bűnszervezetben működtetett bukócégeknek. Utóbbiak ebből elutalták vagy elküldték a ténylegesen a megbízóknál dolgozó munkavállalók részére a munkabéreket, majd az ezután náluk maradó összegből levonták a maguk díjait és jutalékait, a fennmaradó részt pedig visszaadták a megbízó vállalkozások képviselőinek. Adót pedig senki nem fizetett, a NAV futhatott az ukránok nevén lévő bukócégek után. 

Megbízóként legalább 160 vállalkozás kérte a bűnözők adócsaló szolgáltatásait, ami alapján ez tényleg egy komolyabb cégtemetős csapat lehetett.