Olivér
5 °C
8 °C

Varga Mihály: Véget ért az a nyugodt időszak, amely 305-315 között tartotta a forint árfolyamát

2018.07.20. 12:39

Természetesen azzal is tisztában kell lenni, hogy az a nyugodt időszak, amely 305-315 forint között tartotta a forint árfolyamát, véget ért

– mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Világgazdaságnak adott interjújában. Varga szerint az amerikai Fed és az Európai Központi Bank kamatemelései miatt a forint új egyensúlyi szintet keres. A költségvetést viszont  nem érinti az, hogy a forint árfolyama az elmúlt hetek negatív rekordjai után még mindig viszonylag gyenge (most éppen 326 forint egy euró), emiatt nem kell majd átírni a költségvetést.

Szintén a nemzetközi helyzethez kapcsolódva arról is beszélt, hogy a legnagyobb külső kihívás Magyarországnak az EU, az Egyesült Államok és Kína között kialakuló kereskedelmi háború lesz, ezért erre is gondoltak akkor, amikor másfélszeresére, 360 milliárd forintra emelték a költségvetési tartalékot a jövő évi költségvetésben, amelyet pénteken várhatóan megszavaz az Országgyűlés. Ezt amúgy pár napja Bánki Erik, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke szintén a Világgazdaságnak nem a kereskedelmi háborúval, hanem a migrációval magyarázta. 

Vargát arról is kérdezték, hogy nem tervezi-e a kormány átgondolni  a cafeteria-rendszer szinte teljes kivezetését azután, hogy az ellen a dolgozók és a munkaadók is hevesen tiltakoztak. Vargát, úgy tűnik, mindez nem hatotta meg, mert azt válaszolta:

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Varga Mihály: Véget ért az a nyugodt időszak, amely 305-315 között tartotta a forint árfolyamát

A pénzügyminiszter szerint a költségvetés nincs veszélyben a gyenge forint miatt.

1004 · Jul 20, 2018 12:39pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

A szavazásig nem merült fel olyan új, hangsúlyos szempont, amely a kormány kiinduló javaslatát érdemben módosítani.

Ahogy írtuk korábban, a juttatások rendszerének tervezett átalakítása szokatlan egységbe kovácsolta a munkások és a cégek képviselőit, hogy az adócsomaggal, amelyet pénteken várhatóan megszavaz a parlament, megszűnik

  • a lakáscélú munkáltatói támogatás adómentessége,
  • a mobilitási célú lakhatási támogatás adómentessége,
  • a kockázati biztosítás munkáltató által megfizetett díjának adómentessége (ide tartoznak az önkéntes pénztárak, a nyugdíjbiztosítások és az egészségbiztosítások is),
  • a diákhitel törlesztéséhez adott munkáltatói juttatás adómentessége,
  • a sportrendezvényre szóló belépők adómentessége,
  • a kultúrautalványok adómentessége,
  • és a készpénzben kifizethető 100 ezer forintos juttatás kedvezménye is.

A pénzügyminiszter viszont továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a rendszer túl bonyolult volt, ezért egyszerűsíteni kellett, ezért a kikapcsolódás és az aktív pihenés támogatásán kívül (ami, ahogy Varga Mihály is elismeri a turizmus is támogatja, amiből húzóágazatot szeretne kreálni a kormány) minden megy a levesbe. Azt mondta, azt vizsgálja a kormány, hogy az egészség- és nyugdíjbiztosítások kedvezményeit megtartsák, de azt nem cafeteria, hanem inkább szja-kedvezmény formájában tennék. A szakszervezetek és munkaadók egyéb kifogásairól említést sem tett. 

A miniszer arról is beszélt, hogy a munkaerőhiány miatt „érdemes korrigálni a lakásépítések ütemét", vagyis el kellene nyújtani kicsit a fejlesztéseket, hogy mindenhová jusson kellő szakképzett munkaerő. Éppen ezért a kormány most mérlegeli, hogy az állami építkezések közül mi az, amelyet elég csak 2019-ben vagy 2020-ban elkezdeni. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?