Csökkentik a tej áfáját

2018.10.19. 15:43

Az UHT és az ESL tej áfája öt százalékra csökken - többek között ez is változik a péntek délután benyújtott adócsomag alapján – derül ki a Pénzügyminisztérium közleményéből.

Ha az Országgyűlés megszavazza, jövőre

  • a kétgyermekes családok adókedvezménye havi ötezer forinttal emelkedik,
  • 12 millió forintra nőhet a kisvállalkozások adómentessége az áfában,
  • minimálisan csökkenhet a bankadó (0,21 százalékról 0,2 százalékra),
  • kedvezőbbé válhat a nyugdíjasok foglalkoztatása, mert jövedelmük után a munkáltatónak szakképzési hozzájárulást sem kellene fizetnie,
  • nőne a kutató-fejlesztő foglalkoztatása után járó adókedvezmény (új kedvezmény összege a kutatás-fejlesztési tevékenység közvetlen költségeként elszámolt bérköltség után a 19,5 százalékos adómérték 50 százaléka lenne).

Az intézkedések között olyanok is vannak, amiknek a célja az adóadminisztráció egyszerűsítése, például jövőre már nem kellene bejelenteni a foglalkoztatottnak dolgozója végzettségére, szakképesítésére, illetve azt ez igazoló okiratokra vonatkozó adatokat, de a december 20-ig elvégzendő adófeltöltési kötelezettség szabályai is enyhülnek. Az itt tévesztő cégek esetében a maximális mulasztási bírság-mérték a felére csökken. Jövőre a befizetett előleg és az adóévi adó kilencven százalékának különbözete után maximum tíz százalék lehet a bírság.

A csoportos társasági adóalanyiságot választók számára az ún. transzferár dokumentáció alóli mentesülés szintén jelentős egyszerűsítést jelent. Az áfamentesség értékhatárának megemelése mellett jelentősen csökkenti az adminisztrációt az üzleti és magáncélra is használt személygépkocsik bérbevétele esetében követendő új szabály, mely szerint jövőre a bejövő számlák áfa tartalmának 50 százaléka külön útnyilvántartás vezetése nélkül is levonhatóvá válik.

A NAV ellenőrizni fogja a nagy árbevételű (két éven keresztül 60 milliárd forintot elérő), de veszteséges cégeket automatikusan ellenőrizni fogja. Azokat a cégeket szűri ki, amelyek csak papíron - a közterhek megfizetésének elkerülése miatt – veszteségesek. Az intézkedés célja az, hogy a nagy, de veszteséges működő cégek se bújhassanak ki adókötelezettségeik alól. Tekintettel arra, hogy a 2019-es és a 2020-as éveket vizsgálják majd a revizorok, és az újonnan alapított cégek esetén az adóhatóság csak a negyedik évet követő éveket veszi figyelembe, van idő a felkészülésre.  • Hírek
  • Hírek