Czeglédy Csabának adott igazat az Európai Bíróság

2019.02.13. 15:47

Czeglédy Csabának adott igazat a NAV-val szembeni perében az Európai Bíróság - írja a 24.hu. Kérdés, hogy a döntés milyen hatással lesz a Czeglédy és társai ellen folyó, a  kormánypárti sajtóban nagy publicitást kapó, áfacsalás miatt indított büntetőügyre. 

Az MSZP volt szombathelyi politikusa azért állt perben a NAV-val, mert az adóhatóság úgy ítélte meg, hogy Czeglédy cége, a munkaközvetítéssel foglalkozó Humán Operátor Kft. több mint 800 millió forint áfával tartozik a 2015-ös évre vonatkozóan. Egész pontosan az történt, hogy a parlament Kósa Lajos indítványára 2014-ben módosította az áfatörvényt, bevezetve a fordított áfát, a NAV pedig az új törvény alapján kérte a cégektől az adót 2015 januártól. A törvény viszont ellentmondott az Európai Unió egyik irányelvének, amellyel a kormány is tisztában volt, viszont csak a törvény elfogadása után kérte az Európai Tanácsot Magyarország, hogy felmentést kaphasson a hozzáadottérték‑adó (héa) irányelv alól. 

Éppen ezért Czeglédy cége ragaszkodott hozzá, hogy az uniós irányelv szerint fizessen áfát 2015-től is, ebben volt vitája az adóhatósággal. Az ügy pedig több bíróságot is megjárt, míg végül a Zalaegerszegi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon kötött ki. A zalaegerszegi bíróság pedig úgy ítélte meg, hogy az ügyben alkalmazott magyar jog ütközik az uniós joggal, ezért felfüggesztette a tárgyalást és az esetet az Európai Bíróságra küldte véleményezésre. 

A luxemburgi bíróság pedig szerdán kiadott közleménye szerint azt állapította meg, hogy a cég az uniós szabályok szerint járt el, amikor nem fizetett be 821 millió forint áfát, ugyanis az Európai Tanács  csak 2015 decemberében adott felhatalmazást Magyarországnak, hogy eltérjen az irányelvtől így 2015 januártól még az az irányelv volt érvényben, ami szerint Czeglédyék adóztak. A NAV így gyakorlatilag visszamenőlegesen érvényesítette az új törvényt, amit nem szabad.

Czeglédy Csaba szerint a döntésnek hatása lehet az ellene zajló büntetőperre is, ugyanis ahogy az Indexnek elmondta, a Csongrád Megyei Főügyészség az ő előzetes letartóztatásakor azt a NAV határozatot is "lobogtatta", amellyel kapcsolatban most az Európai Bíróság a Humán Operátornak adott igazat. Czeglédy szerint most már úgy vádolja őt és társait az ügyészség 3,24 milliárd forint áfa elcsalásával, hogy nincs a céget elítélő érvényes NAV határozat. A Humán Operátor által be nem fizetett több mint 800 millió forint is része volt a büntetőügynek, most viszont ezt ki kell majd venni, hiszen a luxemburgi bírók kimondták, hogy Czeglédyék jogosan nem fizették be ezt az összeget.