Közel 5 milliárd forint adót csalt el egy 11 országon átívelő bűnbanda

2020.02.20. 10:38

Internetes kereskedelmen keresztül áfát csaló és pénzmosó bűnbandát fogott a NAV, az ügyet az adóhatóság a napokban vádemelési javaslattal adta át a Fővárosi Főügyészségnek – írja Facebook-oldalán az adóhivatal. 

A banda az EU-s áfaszabályok kijátszásával több mint 4,7 milliárd forintos kárt okozott a költségvetésnek. 

A bűnszervezet az uniós tagállamokból szerzett be árut, amit az erre kiépített cégláncolatokon átfuttatva végül áfafizetés nélkül adott tovább magyar társaságoknak, köztük egy ismert webáruháznak. A NAV kérdésünkre nem árulta el, melyik áruházról van szó, arra hivatkozva, hogy a hivatal adóigazgatási és büntetőeljárások konkrét részleteit, konkrét személyekre, gazdasági szereplőkre vonatkozó információkat nem hozhat nyilvánosságra. Az eset leírása viszont kísértetiesen hasonlít arra, amelynek során a Mall.hu-nál tartott razziát a NAV 2017-ben. A hálózat bukó cégei élén ukrán, szerb, illetve magyar strómanok ültek, de felhasználtak szlovák, cseh, lett, horvát, német, osztrák, szlovén, lengyel és román vállalkozásokat is, hogy minél nehezebb legyen az áru útját követni. 

A NAV nyomozói még 2017-ben kétnapos akcióban, a szlovák és az osztrák hatóságokkal együttműködve számolták fel a bűnszervezetet. A majd ezer fő részvételével zajló kutatásokon, másfél milliárdos vagyont zároltak a banda tagjaitól. A kiterjedt nyomozás több mint 250 céget érintett, 152 tanút, 74 gyanúsítottat hallgattak ki, és 8 országban intézkedtek jogsegélykérelem alapján.

A szervezet irányítói akár 20 év börtönbüntetést is kaphatnak.

A gyanúsítottaknak bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás miatt kell felelnie. A pénzügyi nyomozók a százezer oldalas nyomozati iratot vádemelési javaslattal küldték meg a Fővárosi Főügyészségnek.  • Hírek
  • Lakáshitel