Márciusban 190 milliárd forintot költött az állam egészségügyi eszközökre

2020.04.08. 11:21

„A magyar kormánynak a legfontosabb feladata a koronavírus-járvány hatásainak kezelése. Az életek védelme után fontos feladat a gazdaság újraindítása, a munkahelyek megtartása és újak teremtése, valamint a családok és vállalkozások helyzetének megerősítése. Minden intézkedés ezeket a célokat szolgálja, így a költségvetésnek a járvány elleni küzdelemhez, illetve a gazdaságvédelmi akciótervhez szükséges forrásokat biztosítani kell” – írja szerdán kiadott közleményében a Pénzügyminisztérium.

A minisztérium szerint a kormány eddigi járványügyi és gazdaságvédelmi intézkedései – a hiteltörlesztési moratórium, a végrehajtások, árverések felfüggesztése, a bajba került ágazatok megsegítése – a költségvetés bevételi és kiadási oldalára egyaránt döntő mértékű hatást gyakorolnak. Márciusban kiemelkedő összegeket tettek ki a koronavírus járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések,

közel 190 milliárd forintot költött a kormány védőmaszkok, védőeszközök, lélegeztető gépek vásárlására.

2020 első három hónapjában az államháztartás központi alrendszere 831,9 milliárd forintos hiánnyal zárt. A központi költségvetés 746,7 milliárd forintos deficitet, az elkülönített állami pénzalapok 1,7 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 86,9 milliárd forintos hiányt értek el.

A minisztérium közleménye szerint az adóbevételek az előző évi adatokhoz képest továbbra is növekedést mutatnak március végéig, igaz csak március hónapra nem közölt adatokat a tárca, csak a negyedév egészére: 2020. március végéig

  • az általános forgalmi adóból (áfa) 90,3 milliárd forinttal,
  • a személyi jövedelemadóból (szja) 55,0 milliárd forinttal,
  • a társasági adóból 37,9 milliárd forinttal több folyt be.

Az idei első negyedévben áfából az éves előirányzat 22,7 százaléka, az szja-ból az éves előirányzat 24,1 százaléka, míg a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból és a szociális hozzájárulási adóból összesen az éves előirányzat 24,2 százaléka teljesült. 

2020 első három hónapjában mindezek mellett összesen 63,4 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, szemben az egy évvel korábbi 283,7 milliárd forinttal, miközben az uniós programok kiadásai megközelítették a 691,2 milliárd forintot.

Kérdés persze, hogy a járvány okozta válság milyen hatással lesz majd a kormány adóbevételeire, főleg úgy, hogy sok területen elengedte a kormány a járulékok fizetését. Igaz, közben újabb adókat is bevezetett a kiskereskedelem és a bankszektor számára.