Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Nem azt tudja a munkaerő, amit kéne

2013.11.13. 15:34

 Világszerte nem azt tudja a munkaerő, amit kéne – derül ki az idei Hays Global Skills Indexből. Az elemzés a 30 vezető gazdaságból 18-ban találta úgy, hogy bizonyos készségekből hiány van. A Hays szerint ezért növekszik egyszerre a munkanélküliség és a betöltetlen állások száma. 

A probléma több kontinenst is érint, a helyzet különösen súlyos az Egyesült Államokban, Japán a gazdasági stagnálás és a defláció problémáival küzd, az Egyesült Királyságban pedig a jelenlegi gazdasági felépülés több iparágban is a készségek hiányát fedi fel.

1
Fotó: HAYS

„A munkaadók világszerte küzdenek azért, hogy elegendő szakembert találjanak, akik a megüresedett pozíciókhoz szükséges készségekkel rendelkeznek, miközben milliók munkanélküliek” – összegezte a problémát Alistair Cox, a Hays vezérigazgatója.

A Hays Global Skills Index a szakképzett munkaerőpiacukon tapasztalható nehézségeket és korlátokat méri, 0 és 10 közötti pontszámmal értékeli az országokat. Ezt hét komponens elemzésével számítják ki, többek között az oktatási szintek, a munkaerőpiac rugalmassága és a magasan képzett munkaerő bérnyomása figyelembevételével.

A középső érték, az 5 feletti pontszám azt mutatja, hogy a munkaadók küzdenek a számukra szükséges készségek megtalálásával, míg az 5 alatti pontszám azt jelzi, hogy a munkaerőpiac rugalmas, és a szakképzett munkaerő kínálatában nem tapasztalhatók jelentős korlátok.

Magyarországon a 2012-ben elért 6,1-es pontszámhoz képest enyhe növekedés tapasztalható: Tammy Nagy-Stellini, a Hays Hungary ügyvezető igazgatója szerint az idén azért kaptunk 6,3-at, mert megnövekedett a bérnyomás különösen a magas képzettséget igénylő iparágakban, például az informatikában és a műszaki területeken.

„Miközben ezekben az ágazatokban egyre komolyabb a kereslet a képzett munkaerő iránt, a többi szektorban általában a munkaerő jelentős túlkínálata tapasztalható. Magyarországra ugyanakkor továbbra is olyan országként tekintenek a munkáltatók, amely nagyon vonzó munkaerőköltségeket és a fiatal, jól képzett szakemberek széles körét kínálja, ezért számos nemzetközi vállalat dönt úgy, hogy megtelepszik az országban” – mondta Nagy-Stellini.