Ön mennyi pénzért dolgozná ki a belét?

2014.01.17. 16:56

Az elmúlt hónapokban több lap is tudósított arról, milyen sokat kell dolgozniuk a gyakornokoknak és a pályakezdőknek a nagybankoknál és a Wall Street-i brókercégeknél, írja a Portfolio a Business Insiderre hivatkozva. A legmegrázóbb esemény az volt, amikor a Bank of America egyik 21 éves gyakornoka meghalt, miután egymás után három napot dolgozott végig úgy, hogy a munkaidő reggel 6-ig tartott.

De vajon tényleg egyre kevésbé vonzó a pénzügyi pálya, elrettenti a fiatalokat a 80-100 órás munkaidő? A New York Times-nak nemrég a Bank of America 24 éves korábbi alkalmazottja azt nyilatkozta, hogy nincs értelme heti 90 órán keresztül olyan munkát végezni, amely nem is érdekli az alkalmazottakat. De mit mutatnak a számok?

A statisztikák egyelőre azt mutatják, hogy az amerikai nagybankoknál kínált jóval átlag feletti fizetés még mindig vonzó a fiatalok számára. A Wall Streeten az átlagos éves fizetés még mindig 300 ezer dollár (kb. 66 millió forint) körül alakul, a Harvardon végzettek kezdő alapfizetés 125 ezer dollár (kb. 28 millió forint), a nagybankoknál pedig 70-90 ezer dollárt (15-20 millió forint) is meg lehet keresni kezdőként. Ezen felül kapnak az alkalmazottak bónuszokat, amelyek szintje ugyan elmarad a válság előtt kifizetett juttatásoktól, de még mindig a teljes fizetés nagy részét adják.

A magas fizetések pedig továbbra is a pénzügyi pályára csábítják a végzősöket, a Harvardról kikerülők 15 százaléka, a Princetonon végzettek 22 százaléka választja a pénzügyi területet, ami megfelel a hosszú távú átlagnak, vagyis jelentős visszaesésről nincsen szó.