Ezért keresnek kevesebbet a nők

2014.02.10. 13:45 Módosítva: 2014.02.10. 13:46

Ha az oktatásban és munkatapasztalatban egyre kisebb az eltérés a nemek között, akkor miért térnek el még mindig a férfiak és a nők fizetései jelentősen – erre a kérdésre keresi a választ Claudia Goldin, a Harvard kutatója az új tanulmányában, írja az Quartz.

kutatás fő mondanivalója az, hogy a munka szervezésének és a munkahelyi jutalmaknak alkalmazkodniuk kell a társadalom és a technológia változásához. Jelenleg ugyanis nagyon sok vállalat jutalmazza azokat a dolgozókat, akik mindig rendelkezésre állnak és képesek sokat dolgozni. És ezek többségében a férfiak.

A közgazdász szerint tehát nem közvetlenül az előítélek miatt térnek el a fizetések, ezért sokkal fontosabb azt kutatni, hogy mi történik a nőkkel a munkahelyükön, mint azt, hogy miért pont épp azt a foglalkozást választják, amit választanak.

A férfiak akik kevesebb időt töltenek a gyerekeikkel és az idősebb rokonaikkal, sokkal rugalmasabban állnak a munkáltatóik rendelkezésére. Így a nők munkaereje, akik gyakrabban igényelnek rugalmas beosztást, drágább a vállalatoknak, mint a rugalmasabb férfiaké. Ez különösen a pénzügyi, üzleti és a jogi területeken érvényesül a kutatás szerint, míg a tudományos és mérnöki területeken egyenlőbbek a munkabérek.

De vajon miért ér többet annak a munkája aki 80 órát dolgozik hetente, mint annak a két embernek, aki kétszer negyven órában végzi el ugyanezt a munkát – teszi fel a kérdést Goldin.

Valami tökéletes helyettes

A kutató szerint a fizetésbeli eltérések akkor is megmutatkoznak, amikor egy férfi vezérigazgatónak van szüksége rugalmas munkabeosztásra, vagy több szabadságra. Goldin korábbi kutatásaiban arra jutott, hogy a gyógyszerész szakma például az egyik leginkább egyenlőségelvű. A közgazdász szerint ez azért lehet így, mert a gyógyszerészek jól tudják egymást helyettesíteni. Más munkahelyeken viszont, ahol nem ennyire egyszerű a helyettesítés, nagyobb arányban csökkenti a munkaerő értékét a rugalmatlanság.

Azoknak viszont akiknek olyan munkatársuk van, akik "tökéletesen" tudják őket helyettesíteni, sokkal inkább csak a teljesítményük és a tapasztalatuk fogja meghatározni a fizetésüket.

Goldin legutoljára akkor látott példát a tökéletes helyettesekre, amikor nemrég egy kisebb műtétet kellett elvégezni rajta, amelyet orvosok egy csoportja bonyolított le a munkát megosztva egymás között. "Ilyen módon képesek a doktorok arra, hogy ne kelljen folyamatosan túlórázniuk, vagy munkaidőn kívül rendelkezésre állniuk és, hogy legyen magánéletük is a munkán kívül" - mondja a közgazdász.  • Hírek
  • Bankszámla