Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Látszik a téli közfoglalkoztatás

2014.03.28. 10:41
2013. december-2014. februárban 4 millió 53 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma, 236 ezer fővel több, mint egy évvel korábban - jelentette a KSH. A foglalkoztatottsági ráta újabb tizenéves csúcson (53,2 százalék), a munkanélküliségi ráta tovább csökkent, 8,6 százalékra. Az újabb kedvező adatok nem meglepőek annak fényében, hogy a téli közfoglalkoztatás miatt a közfoglalkoztatottak száma januárban például 165 ezer fővel volt több, mint egy évvel korábban.

A december-februári időszak átlagában a foglalkoztatottak száma 236 ezer fővel volt magasabb, mint egy évvel korábban, a munkanélküliek száma pedig 122 ezer fővel kevesebb, jelentette a KSH. Az alábbi ábrán látható, hogy a foglalkoztatás növekedése az év végén felpörgött, írja a Portfolio.

foglalk-20140328.png

Látszólag hirtelen feljavult a gazdaság

Az alábbiakban pedig az látható a piros vonalon, hogy a foglalkoztatottság újabb csúcson van, a 15-74 éves korcsoportban 2001 óta nem volt ilyen magasan a foglalkoztatottak száma, mint most.

haromhavifogllk-20140328.png

A munkanélküliségi ráta is meredeken csökken, a válság óta nem volt 9 százalék alatt a munkanélküliség, december-februárban a ráta 8,6 százalék volt.

mnelk-20140328.png

Nem örülhetünk

A munkaerőpiaci adatok látványos javulása azonban sajnos nem a gazdaság állapotának rohamos javulását tükrözi, hanem leginkább a téli közfoglalkoztatás hatását. A korábbi évek tapasztalata szerint ugyanis ebben az időszakban véget értek a szezonális munkák, közfoglalkoztatás, és főleg utóbbi miatt, jelentősen visszaesett a foglalkoztatottság és megnőtt a munkanélküliség. A korábbi években 11-12 százalékra ugrott fel a munkanélküliség az év elejére ezen okok miatt.

kozfoglalk-20140328.png

A kormány azonban ezúttal nem szeretett volna megugró munkanélküliséget látni, így bevezették a téli közfoglalkoztatást, ami 2013 novemberétől 2014 áprilisáig tart a tervek szerint, és 200 ezer főt terveznek így foglalkoztatni. Így az ebben az időszakban korábban jellemző 20-30 ezer helyett 200 ezer fő közfoglalkoztatott van, ahogy az alábbi ábrán is látszik. Januárban 165 ezer fővel volt több közfoglalkoztatott, mint egy évvel korábban.

kozmunkhatas-20140328.png

Közfoglalkoztatási adatok még csak januárra vannak (és egy másik, intézményi adatgyűjtésből származnak, így az összevetés korlátozott), azonban ezen is látszik, hogy ha mechanikusan csak a közfoglalkoztatottakat levonjuk a foglalkoztatási adatokból, akkor távolról sem beszélhetnénk foglalkoztatási csúcsokról.

És akkor nem beszéltünk a külföldön dolgozókról, akik ugyancsak egyre többen vannak, és közülük azok, akik rendelkeznek még magyarországi háztartással, szintén beszámíthatnak az adatokba, jelenleg egyébként ez nagyjából 100 ezer főt tesz ki.

verseny-20140328 1.png

Kisebb javulás az elmúlt hónapokban a versenyszféra (legalább öt főt foglalkoztatás vállalkozások) soraiban is, itt azonban aligha beszélhetünk átütő fordulatról, vagy csúcson lévő foglalkoztatásról, ha az ábrára nézünk.