Túl kevés a magyar informatikus

2014.04.24. 07:14

Minden évben nő a betöltetlen informatikai álláshelyek száma, ami korlátot jelent a gazdaság bővülésében – írja az MTI a Népszabadság csütörtöki számára hivatkozva.

A hazai GDP 12 százalékát előállító cégeket tömörítő Informatikai Vállalkozások Szövetsége szerint, ha be tudnák tölteni azt a tízezer munkahelyet, amelyet az ágazatban 2013-ban regisztráltak, az 120 milliárd forinttal növelné a bruttó hazai terméket. Tizenötezer új informatikai munkahely létrehozása pedig már egyszázalékos GDP-növekedést eredményezne.

A lap cikke szerint az ingyenes nyelvtanfolyam, a fitneszbérlet és az egyéb céges juttatások ma már nem vonzóak az informatikai mérnökök számára. Olyan súlyos munkaerőhiány van ugyanis a magyar IT-piacon, hogy az álláskeresők nagy többsége nyugodtan válogathat a cégek között aszerint, hogy mennyire egyedi a látásmód, mennyire szabad a munkastílus vagy épp mennyire számít vonzónak a cég. A fizetés nem lényeg, a jól képzett mérnökök annyit kérhetnek, amennyit nem szégyellnek.

Fejlesztőként junior pozícióban nettó 180 ezer forint körül indulnak a havi fizetések a fővárosban, a plafon pedig szinte a csillagos ég, az egymilliós fizetések egyáltalán nem számítanak extrémnek. Igaz, ennyi pénzt már tényleg csak a kivételes képességű programozók kaphatnak.  • Hírek
  • Hírek