Most kell állást keresni

2014.06.10. 15:05
Jelentős létszámbővítést terveznek a hazai cégek, olyan mértékben, amire a válság óta nem volt példa. Ez leginkább annak tudható be, hogy némely iparág olyan szinten fogott padlót tavalyra, hogy onnan már a minimális bővüléshez is új embereket kell felvenni. Régiós bontásban arányaiban Észak-Magyarországon lehet a legtöbb új állás, iparágat nézve leginkább az építőiparban, vendéglátásban és a gyártás-termelésben jöhetnek létre legális új munkahelyek.

Komolyabb létszámbővítést terveznek a magyarországi cégek, derül ki a Manpower rendszeres előrejelzéséből. 2009 óta nem akartak ennyire bővíteni cégek, ráadásul harmadik negyedéve egyre optimistábbak.

A megkérdezett cégek 16 százaléka tervez a következő három hónapban új embereket felvenni, ami azt jelenti, hogy minden hatodik cég bővíthet átlagosan. Tervezett elbocsátás csak a cégek 6 százalékánál lesz. Ezt leginkább annak köszönhetjük a Manpower szerint, hogy nyugat-európai országok sokkal gyorsabban lábalnak ki a válságból, és az ő növekedésük segít most rajtunk is.

A környéken Bulgária és Szlovénia teljesített csak jobban nálunk, a felmérésben szereplő országok közül a legrosszabb fejlemények Olaszországban várhatók. 

Már padlót fogott néhány iparág

Emellett egyes iparágak annyira lenullázódtak Magyarországon, hogy „szinte bármilyen bővüléshez embert kell felvenniük” – mondta Kiss Judit, a Manpower magyarországi ügyvezető igazgatója. Örömteli az is, hogy csökken a teljes bizonytalanságban lévő cégek aránya, tavaly ilyenkor a cégek több mint tizede három hónapra se látta előre, hogy mit hozhat nekik a jövő.

Időszak Növekedés Csökkenés Nem lesz változás Nem tudom Manpower munkaerő-piaci mutató Szezonálisan igazított mutató
2014 Q3 16 6 74 4 10 9
2014 Q2 15 7 77 1 8 6
2014 Q1 11 8 74 7 3 5
2013 Q4 8 11 69 12 -3 -2
2014 Q3 11 11 67 11 0 -1

„A magyar munkaerő-piac elkezdte behozni az elmúlt években kialakult lemaradásait. A fejlettebb nyugati országok gazdasága gyorsabban kezdett kilábalni a recesszióból, ennek hatása azonban csak most ért Magyarországra. Növekszenek a megrendelések, és ez a magyar üzleti életben is optimistább hangulatot teremt” – magyarázta Kiss.

„A második és harmadik negyedévre mért, meglepően pozitív foglalkoztatási kilátások annak is köszönhetőek, hogy a magyar cégek hat éven keresztül folyamatosan csökkentették a dolgozói létszámot, és azt a vártnál hosszabb ideig alacsony szinten is tartották. Fogalmazhatunk úgy is, hogy a kamra mostanra annyira kiürült, hogy aki nem akar éhen halni, annak vásárolnia kell.”

Észak-magyaroroszági Manpower-index
Észak-magyaroroszági Manpower-index

Az előző év azonos időszakához viszonyítva erősödést jelentettek egy kivétellel valamennyi régióból. Észak-Magyarországon a legnagyobb a növekedés, 24 százalékpont. Jelentős, 16, illetve 15 százalékpontos az erősödés a Dél-Dunántúlon és Budapesten, míg 14 százalékpontos a Közép-Dunántúlon. Kiss még annyit tett hozzá, hogy jellemzően a Dél-Dunántúl, Dél-Alföld szokott a legproblémásabb terület lenni, „Kecskemét vonalától délre, mintha megszűnne minden munkalehetőség”.

Nyugat-Dunántúl
Nyugat-Dunántúl

Az Észak-Alföld mutatója 11, Közép-Magyarországé 9 százalékponttal magasabb, mint egy éve. A Nyugat-Dunántúlon viszont 9 százalékpontot gyengült a mutató, bár még mindig +4 százalékos. Kiss szerint ez olyanokkal is magyarázható, hogy a munkaadóknak is meg kell szokni, hogy egy adott régió több szempontból telítődhet. Győr környékén például annyira felmentek a lakásárak, hogy sokkal nehezebb új munkásokat költöztetni már oda, még ha igény lenne is rájuk.

Iparági összehasonlítás szerint a már szinte csak a kormányzati megrendelésekből élő építőiparban vehetnek fel több embert, de optimistább lett a vendéglátó szektor és a gyártás-termelésben érdekelt cégek jó része is.

Vendéglátás
Vendéglátás

Két szektorban várható további visszaesés, a köz-, a szociális és lakossági szolgáltatások területén 6 százalékpontot romlott a bővítési szándék. A pénzügyi biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások esetében pedig 2 százalékpont a visszaesés.

Ez azért is lehet a legtöbb szektorbeli számára erősebb jelzés, mivel ide sorolják a multik egyre több embert kereső szolgáltatási központjait, azaz az SSC-ket (shared service center) is.  Kiss Judit egyébként az átlagot felfelé húzó SSC-kről még annyit mondott, hogy alapvetően nyelveket beszélő középfokú végzettségű emberek lennének ideálisak, csak nálunk a középfokú végzettségűek jellemzően rosszul tudnak nyelveket, és a kommunikációs képességeik is gyengébbek, ami itt komolyabb hátrány lehet.