Izidor
1 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Mindenki diplomásokat keres

2014.10.17. 10:39
Sok értékesítőt, programozót és mérnököt keresnek, csakhogy a munkakeresők inkább adminisztratív, irodai munkát tudnának elvégezni. A részmunkaidő a távmunka után jó eséllyel hiába vágyakoznak a jelentkezők, ahogy rossz helyzetben vannak a megváltozott munkaképességűek is. Budapesten van a legtöbb munka és a legtöbben a fővárosban is akarnának dolgozni a Profession.hu adatai alapján.

Az ősz kezdetével rekord számú álláshirdetés árasztotta el a munkaerőpiacot, hivatkozik saját adataira a Profession.hu. A hirdető cégek száma tavaly őszhöz képest 49 százalékkal növekedett, közel 2000 munkaadó 19789 számú hirdetést adott fel a harmadik negyedévben. Bár a legtöbben továbbra is olyan munkát keresnek, ahova nem szükséges felsőfokú végzettség, az új pozíciók 71 százaléka megköveteli ezt.

A cégek nagyon el akarják adatni a termékeiket

A munkakeresők közül a legtöbben adminisztratív, irodai munka után néztek, második helyre került az értékesítés és a kereskedelem, a harmadik legnépszerűbb csoport pedig a pénzüggyel, számvitellel, menedzsmenttel kapcsolatos munkakörök voltak. 

Akik az értékesítési területen szeretnének elhelyezkedni, jó eséllyel pályázhatnak idén ősszel, mert ebben a kategóriában jelent meg a legtöbb hirdetés az elmúlt negyedévben, ez ráadásul 53 százalékos növekedést jelent tavaly szeptemberhez képest. Nagyon keresettek még az IT fejlesztők és programozók is, számukra 49 százalékkal több állást kínálnak tavaly ilyenkorhoz képest. A harmadik legnépszerűbb csoport a mérnököknek szóló pozícióké, itt 45 százalékos növekedés látható a hirdetések számában. 

Probléma viszont, hogy a legtöbb jelentkező olyan munkát keres, ahol nem kérnek felsőfokú végzettséget, ilyen például az említett irodai asszisztensi, titkárnői vagy irodavezetői munkakör.

Nincs részmunkaidő vagy távmunka

A részmunkaidős munkát keresők nincsenek túl jó helyzetben ezzel együtt most sem, az új pozíciók 93 százaléka teljes munkaidőre szól. Elenyésző számú hirdetés volt azok számára is, akik távmunkában otthonról szeretnének dolgozni vagy megváltozott munkaképességűek. 

A tendenciák az mutatják, hogy a felsőfokú iskolai végzettség továbbra is nagyon fontos. „Az új álláslehetőségek több mint 70 százaléka olyanoknak szól, akiknek van valamilyen felsőfokú iskolai végzettségük. A hirdetések 21 százalékában követelmény a középiskolai érettségi, és csak 8 százalék azon pozíciók aránya, ahol elegendő a szakmunkás képesítés vagy általános iskolai bizonyítvány”- mondta Martis István, a cég vezetője. „ Budapest továbbra is nagyon népszerű, a legtöbben a fővárosba keresnek alkalmazottat és a munkavállalók is itt szeretnének elhelyezkedni.”