22 éve nem volt ennyi foglalkoztatott

2014.10.29. 16:07
Jók a foglalkoztatási tendenciák Magyarországon, 22 éve nem volt példa arra, hogy tartósan 4 millió fölött legyen a foglalkoztatottak száma - mondta Czomba Sándor szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkár Kurucz Éva kormányszóvivővel közösen tartott sajtótájékoztatón szerdán Budapesten, írja az MTI.

Czomba elmondta, hogy a versenyszférában jött létre az új munkahelyek jelentős része. A közfogalkoztatás és a migráció foglalkoztatásra gyakorolt hatása az államtitkár szerint nem jelentős.

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány folytatni kívánja a munkahelyteremtést, az összes uniós forrás 60 százalékát gazdaságélénkítésre és fejlesztésre fordítják, ezen belül 1000-1200 milliárd forint jut munkahelyteremtésre.

Cél a teljes foglalkoztatottság, az, hogy aki tud és akar dolgozni, annak legyen munkahelye.

A gyakorlatban ez 3 százalék körüli munkanélküliségi rátát jelent, a munkaerőpiaci mozgások miatt. 2015. július elsejétől újabb 50 ezer ember kaphat lehetőséget a közfoglalkoztatásban való részvételre. A céljuk az hogy olyan programokat indítsanak, amikből a résztvevők át tudnak lépni a versenyszférába.

Kurucz Éva kormányszóvivő elmondta: a gazdaság már stabil lábakon áll,

egyre több ágazatban tudnak életpályamodellt bevezetni.

2015-ben is folytatják a pedagógusok béremelését, 2017-ig minden évben átlagosan 4-5 százalékkal nő a bérük. Az egészségügyi dolgozók béremelése már negyedik éve több lépcsőben zajlik, jövőre a háziorvosi rendszer fejlesztése a kiemelt cél, erre 18,5 milliárd forinttal többet biztosít a kormány.

Ennek megfelelően a kormány tervei szerint 2016-tól beindul közszolgálati tisztviselők életpályamodellje. Kurucz Éva elmondta: 2015-ben elindul a fegyveres és rendvédelmi dolgozók életpályamodellje, amelyre 44 milliárd forintot biztosít a kormány. Első ütemben 2015. júliusában átlagosan 30 százalékkal nő a fegyveres és rendvédelmi dolgozók bére.  • Hírek
  • Hírek