Csütörtökön megint tárgyalnak a minimálbérről

2014.12.18. 09:05

Csütörtökön ismét összeül a Versenyszféra és a Kormány Állandó Érdekegyeztető Fóruma monitoringbizottsága, miután szerdán nem sikerült egyezségre jutniuk a feleknek, hivatkozik az MTI a Napi Gazdaságra.

Valamelyest közeledtek a béremelési javaslatok, a megállapodás létrejötte attól függ, hogy a szakszervezeti követelések között hangsúlyos elemként szereplő egyeztetésekkel kapcsolatban megszövegezett javaslat elfogadásához sikerül-e megszerezniük a feleknek a szükséges felhatalmazásokat - mondta Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke.

A szakszervezetek a béralku feltételévé tették, hogy a kormánnyal jövőre induljon egy tárgyalássorozat a Munka törvénykönyve és a sztrájktörvény módosításáról, a cafeteriaelemek adóterhelésének enyhítéséről, valamint a korkedvezményes nyugdíj rendszerének meghosszabbításáról, egyúttal egy új rendszer kidolgozásáról. Kormányzati jóváhagyás esetén a szakszervezetek az induló követeléseiknél némiképp alacsonyabb béremelési javaslatot is elfogadnának a munkaadókkal folytatott konzultációt követően.

A lap emlékeztet, hogy ha nem születik megállapodás, akkor a péntekre összehívott Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács elé legfeljebb a tanácsülésen megfigyelőként részt vevő kormányoldal által meghatározott minimálbér- és garantáltbérminimum-emelési javaslatot terjeszthetik be megvitatásra.