Albert, Lipót
2 °C
12 °C

A közmunkától pörög a foglalkoztatás

2014.12.19. 10:11 Módosítva: 2014-12-19 11:45:51
Októberben a nemzetgazdaságban az átlagos nettó kereset 3,3 százalékkal növekedett éves alapon, ami az októberi mínusz 0,4 százalékos inflációval együtt 3,7 százalékos nettó reálbér-emelkedést jelent.

Októberben 155,6 ezer forint volt a havi nettó átlagkereset a nemzetgazdaságban, ami éves alapon 3,3 százalékos emelkedést jelent, míg a bruttó bér 237,5 ezer forintot ért el, írja a Portfolio.

A versenyszférában a nettó átlagkereset 163 ezer forint volt októberben, amely összeg 3,4 százalékkal magasabb, mint a tavalyi év azonos időszakában. A versenyszférában alkalmazottak bruttó bére 248,8 ezer forint körül alakult, míg a rendszeres keresetek átlaga 236,5 ezer forintot tett ki.

Nemzetgazdasági szinten októberben a nettó reálbér összege is emelkedést mutatott az előző év azonos időszakához képest: 3,7 százalékkal növekedett, amihez a negatív tartományban tartózkodó inflációs alapmutató is hozzájárult.

A nemzetgazdaságban alkalmazottak létszáma a nyers adatok alapján csökkenést, míg a szezonálisan kiigazított idősor alapján még mindig enyhe növekedést mutat.

Ugyanakkor a közfoglalkoztatottak létszámával korrigált adatok szerint az alkalmazottak létszáma csökkent, immáron második hónapja, vagyis a nyílt piaci foglalkoztatásbővülés megtorpanni látszik. Októberben a közfoglalkoztatás formájában alkalmazottak létszáma 178,5 ezer főt tett ki, ami 2013 októberéhez képest 45 ezer fővel magasabb létszámot jelent. A versenyszférában alkalmazottak létszáma ugyanakkor továbbra is lassan, de emelkedést mutat.

A várt szerint

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője elmondta: a reálkeresetek növekedése 3,7 százalék volt októberben, ami megfelel a várakozásának az infláció hatását is figyelembe véve. A legtöbb szektorban nőttek a bérek, így széles körű az emelkedés - mondta.

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzője az MTI-nek elmondta: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján a korábbi hónapok fő tendenciái októberben is folytatódtak, élénken nőttek a reálkeresetek és a foglalkoztatás is tovább bővült.

A szakértő úgy véli, a közfoglalkoztatás szerepe vélhetően csak átmenetileg csökkent, a kormány a hírek szerint 2015-ben ismét növelné a létszámot, bár az elképzelhető, hogy nem egész évben futnának a programok.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?