Julianna, Lilla
-1 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Sokat dolgozunk, de középszerűek vagyunk

2015.01.14. 13:56

Száz magyarországi közép vagy nagyvállalat emberi erőforrások vezetőjét kérdezti meg a az Access Assessment munkavállalóik jellemző tulajdonságairól, képességeiről. Tízes skálán kellett választaniuk ellentétes tulajdonságpárok közül a szerint, hogy átlagosan mennyire jellemzi a dolgozóikat.

Nem vagyunk túl felkészültek, és nem is akarunk azok lenni 

Az jött ki, hogy nagyon terhelhetőek a magyar dolgozók, 7,6 ponttal a munkabírást jelölték meg átlagosan a dolgozók legjobb tulajdonságának. Viszont még csak nem is törekszünk a lehető legjobb megoldásokra, legrosszabbra ugyanis a dolgozók maximalizmusát (5,9) és a szakmai önképzését tartották (5,6). A konfliktusoknál inkább az arany középutat választják a magyar dolgozók, kissé inkább konfliktuskerülés felé eltolódva. 

Megkérdezték a HR-vezetőket arról is, hogy miben lenne legfontosabb előrelépniük a dolgozóiknak és ők leginkább a szakmai felkészültséget, a felelősségvállalást és a lelkiismeretességet nevezték meg. Ez azért furcsa, mert a dolgozók átlagos szakmai felkészültségére 7,1 pontot adtak, tehát egyszerre elégedetlenek és nagyjából elégedettek a munkavállalóikkal.

Gyáva, de kreatív és megértő nők -

felkészült, de lelombozó és zavart férfiak

A HR vezetők hetede szerint mindig, és több mint kétharmada szerint általában jobbnak tüntetik fel magukat az állást keresők egy állásinterjú során, mint amilyenek valójában. A férfi és a női munkavállalókat külön kérdezve a nők három kompetenciában bizonyulnak jobbnak: lelkiismeretesebbek, kreatívabbak és a jobbak a problémamegoldásban. A férfiak viszont szakmailag felkészültebbek és versengőbbek. A munkabírásban mindkét nem jól teljesített, a férfiak valamivel jobban.

 A nők átlagosan legkevésbé jellemző tulajdonsága a bátorság, míg a férfiaknál legkevésbé valószínű a kiegyensúlyozottság és a pozitív attitűd.