Jenő
9 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Sunyul a magyar a munkahelyén

2015.05.04. 11:30

Féltik az állásukat a magyar munkavállalók, ezért inkább az inkább azt csinálják, amit mondanak nekik, nem szeretnek kezdeményezni, de kompromisszumot sem szeretnek kötni – ilyennek látják a külföldi cégek vezetői a magyar munkavállalókat két kutatás alapján, amelyeket a Blikk ismertetett.

A GfK Piackutató Intézet és a Közép-Európai Egyetem (CEU) közös felmérésében ezer vezetőt kérdeztek meg a kelet-közép-európai országok munkavállalóival kapcsolatban. Bulgáriában, Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban és Romániában mérték fel a helyzetet Magyarország mellett.

A kutatásból az derül ki, hogy:

  • a magyarok túl érzékenyek, mindent magukra vesznek, személyeskedésnek érzik a kritikát,
  • kompromisszumképtelenek,
  • viszont a többség lojális a munkahelyéhez, de azért a magánéletet fontosabbnak tartjuk a munkánál,
  • és a munkahelyi humort is bírjuk.

A Manpower fejvadász cég kutatásából az derült ki, hogy azért van annyi betöltetlen állás, mert a cégek nem találnak megfelelő tudású és képességű alkalmazottat. A legtöbb cégnek az a baja, hogy a meghirdetett állásra jelentkezőknek nincs megfelelő tapasztalatuk, szaktudásuk a feladathoz. Tavaly a meghirdetett állások fele maradt ezért betöltetlen: az állások egynegyedére nem volt megfelelő képzettségű ember, a jelentkezők 17 százalékát pedig azért nem vették fel, mert nem voltak elég jók a kommunikációs képességeik.