Kölcsönadnák a nyáron a közmunkásokat

2015.05.08. 08:13

Idénymunkákra kölcsönadják majd a nyáron a közmunkásokat, ha egy mezőgazdaági vállalkozó magasabb bért kínál, mint amennyi a közmunkások fizetése – írja a Napi Gazdaság. A lap szerint a Belügyminisztériumban olyan törvénytervezet készül, ami megváltoztatja a közfoglalkoztatottak jogállását, akik így álláskeresőként lennének nyilvántartva.

A tervezetben az is szerepel, hogy

aki nem fogad el egy versenyszférában felkínált állást pedig fizikailag alkalmas lenne rá, azt három hónapra kizárják a közmunkaprogramból.

Az viszont továbbra is tilos lenne, hogy egy cég kirúgjon valakit az állásából, hogy aztán közmunkásokkal végeztesse el az adott feladatot.

A Napi Gazdaság szerint Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatással felelős főosztályvezetője a parlament vállalkozásfejlesztési bizottságában arról beszélt, hogy a jelenlegi 215 ezerről a nyár végére 260 ezerre nőhet a közmunkások száma, a kormányhivatalok augusztus végén osztják szét az önkormányzatoknak az ehhez szükséges pénzt. Réthy azt is elmondta, hogy továbbra sem akarják a közmunkások bérét a minimálbér szintjére emelni, mert akkor már azokkal versenyeznének, akik a nyílt piacon keresnek állást, és így még többen ragadnának a közfoglalkoztatásban.

A Világgazdaság ma reggeli cikke viszont pont arról ír, hogy a

közmunka miatt már most alig lehet munkásokat találni a nyári idénymunkákra például a vendéglátásban és a turizmusban.

A helyzet az, hogy ugyan a közmunka kevesebbet fizet, mint a minimálbér, nyolc órás munkánál nettó 51-ezer forintot, vagyis a minimálbér háromnegyedét, a legtöbb közmunkaprogramban naponta csak hat órát kell dolgozni, ami mellett a résztvevőnek marad ideje  még adómentes pluszbevételt hozó dolgokra, munkákra. Ezzel jobban kijönnek a legszegényebbek közül, mint ha napi nyolc órát kellene a 68 ezer nettós minimálbérért mondjuk mosogatniuk. Persze ezen az új tervezett szabályok változtathatnak valamit, de azt nem tudni, hogy ezek mikortól lesznek érvényesek.