Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Az idénymunkából is közmunkát csinálna a kormány

2015.06.12. 12:34

Pár napja mindenki azon gondolkodott, hogy vajon mi értelme van Pintér Sándor belügyminiszter törvényjavaslatának, amiben három hónapra kizárnák a közmunkából (és így a segélyezésből is) azt, aki úgy lett munkanélküli, hogy felmondott a munkahelyén vagy közös megegyezéssel távozott. És meg is van a válasz:

Azért, hogy a polgármesterek jobban ki tudják közvetítetni a közmunkásokat a gazdáknak.

Vs.hu-nál olvasták át alaposan a törvénymódosító javaslatot, amiből kiderül, hogy mi is ennek az egésznek az értelme. A közfoglalkoztatás egyik újítása lenne, hogy ha egy gazda idénymunkára embereket keres, akkor elég, ha szól az önkormányzatnak, hogy küldjenek ki neki közmunkásokat, akiket a polgármester kiválaszt, majd "egyszerűsített foglalkoztatás" keretében átpasszol neki annyi embert, amennyit kér. Ez a gazdának jó, mert nem kell bajlódnia a munkáskereséssel és csak 500 forint közterhet kell fizetnie. 

És hogy jön az egészhez az, hogy kizárják a közmunkából, aki felmond? Hát úgy, hogy

akinek esetleg nem tetszik, hogy kiközvetítették egy gazdához epret szedni, az ne akarjon már rögtön felmondani,

mert akkor nem kap segélyt meg nem lesz nagyon lehetősége mást csinálni, hiszen a közmunkaprogramból kiesik három hónapra. Az sem opció, hogy alapból nem fogadja el a felkínált munkát, mert akkor is elesik a segélytől és a közmunkától. 

Szóval nagyjából az történik, hogy a kormány még azt a kevés "piaci" álláslehetőséget, ami elérhető a vidéki munkanélküliek számára, azt is közmunkává alakítja, a legszegényebbeket pedig megfosztja a választás lehetőségétől. Innentől a rendszer inkább emlékeztet egy robotra kirendelt zsellérre az 1700-as évekből, mint egy modern munkavállalóra.