Gyula
7 °C
20 °C

Egyre több cég venne fel embereket

2015.09.08. 12:36

A kutatásról

A Manpower kutatása reprezentatív minta alapján, 750 magyarországi munkaadó megkérdezésével készült. A felmérést világszerte 42 országban, mintegy 59 ezer munkaadó bevonásával is elkészítették.

A munkaadók 14 százaléka tervez új embert felvenni a következő három hónapban a Manpower előrejelzése szerint, főként a vendéglátásban, a gyártás és a kereskedelem területén, írja az MTI. A cég felmérése kedden jelent meg, és az derül ki belőle, hogy az előző negyedévhez 5 százalékkal, az előző év azonos időszakához viszonyítva pedig 7 százalékponttal több cég számol be arról, hogy bővíteni tervez. A munkaadók 4 százaléka elbocsátással számol, 81 százalékuk nem tervez változást.

A felvételt és elbocsátást tervezők arányának különbségéből számított Manpower munkaerő-piaci mutató értéke 11 százalék a szezonális hatásokat is kiszűrve. A mutató értéke most a legerősebb 2009 harmadik negyedéve, a felmérés kezdete óta, tehát most a legoptimistábbak a cégek összességében. A legtöbb embert a vendéglátóiparban vennék fel, ott 23 százalék volt a mutató értéke, de a gyártásban és a kereskedelemben is keresik az új munkavállalókat, ott 13 százalék volt a mutató aránya.

A Manpower előrejelzése szerint egyre több munkavállalóra lesz szükség a

  • mezőgazdaság, a vadászat,
  • az erdészet és halászat,
  • valamint a pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások területén.

A közüzemi szolgáltatások területén ugyanakkor inkább elbocsátások várhatók, a mutató mínusz 2 százalék. A helyzet egyébként azért változik, mert a gazdasági helyzet már egy ideje javul, így a cégek már megengedhetik maguknak, hogy új embereket vegyenek fel, közben pedig egy csomó területen szakemberhiány is van az országban.

A felmérés szerint a legnagyobb mértékű bővülést az észak-magyarországi munkaadók várják, ahol a mutató 22 százalékon áll. A Közép-, és Nyugat Dunántúlon 15, illetve 12 százalék az értéke, míg Budapesten 11 százalék. A közép-magyarországi munkaadók óvatosan optimista előrejelzést adtak, itt a mutató 10 százalék, az Észak-Alföldön pedig 8 százalék.

Az előrejelzés szerint a legnagyobb mértékben a 250-nél több munkavállalót foglalkoztató, valamint a közepes vállalkozásoknál (50-249 dolgozó) terveznek bővítést: ezeknél a cégeknél 19 és 18 százalék a mutató értéke. Óvatosan optimisták a kisvállalkozások 10 százalékkal, míg a mikro vállalkozások mutatója 5 százalékon áll.