Állami támogatásból megy tovább a Styhl ruhagyár

2015.09.24. 07:54

Az állam a szombathelyi önkormányzaton keresztül adott 1,47 milliárdot a régóta felszámolás alatt álló Styhl ruhagyárnak, így az egy időre megmenekült a megszűnéstől, írja az MTI. 600 ember dolgozik  a cégnél.

Az önkormányzat egyrészt nagyjából egymilliárdért vett 25 százaléknyi tulajdonrészt a cégben. A legnagyobb tulajdonos egyébként német TEXBET GmbH, és német az ügyvezető is, 26 százaléka van még a magyar P+K Tex Kft.-nek és 4 százaléka a cég vezetőinek.

A maradék ötszáz milliót pedig szintén odaadják a cégnek, működésre, cserébe ők vállalták, hogy legalább három évig nem lesz a cégnél csoportos létszámleépítés, nem adhatják el a megvásárolt ingatlanokat sem és fejlesztések is lesznek. Az önkormányzat szerint később is kell majd a beleegyezésük a csoportos leépítéshez.

Igényesebbekké válnának

A gyárban évente 100 ezer férfi zakót, 90 ezer nadrágot és 60 ezer női felsőruházati holmit gyártanak.

A következő három évben évente 3-3,5 milliárd forint árbevételre számítanak, de 2017-2018-ig a beruházások miatt a nulla, vagy a nullát felülről súroló nyereséget terveznek. A jövőt a kisebb szériák gyártásában, az igényesebb munkában látják.