Megint egyre többel lóg nekünk az állam

2015.09.24. 08:33
Máris elkezdett újratermelődni az állami intézmények adóssága a nagy állami tartozásátvállalás után. Az élen szokásosan a kórházak vannak, de rendőrség is elfelejt kétmillirádot fizetni a szállítóinak, és a NAV-nak és az NGM-nek is belefér a lejárt tartozás. Utóbbiaknál ráadásul hozzájuk képéest piti összegről van szó.

A agy nyári adósságátvállalás után ismét elkezdett újratermelődni az egész, írja a Napi.hu.  Augusztusban máris 800 millió forinttal, 76 milliárd forintra nőtt a közintézmények lejárt tartozása.

A kormány még korábban félretett 60 milliárd forintot arra, hogy közintézmények rekordközeli 116 milliárd forintos lejárt tartozásállományából valamennyit visszafizessen. A nagy részét el is költhették már, ugyanis júliusra 75,2 milliárd forintra csökkent az adósság. De ezt fejelte meg most augusztusban egy újabb nagyobb adag lejárt számla. 

Önmagában attól, hogy néha ötletszerűen kifizet az állam valamennyit az intézményei lejárt tartozásából, nem oldódik meg semmi, és ez a gyakorlat ellenösztönzi az adós cégek felelős gazdálkodását, és lehetetlenné teszi a hosszú távú tervezést.

A NAV-nak simán belefér, hogy ő tartozzon hónapokig  

A legnagyobb tartozás nem meglepő módon a kórházaknál és kapcsolódó intézményeiknél van.  Most épp 42,4 milliárd forinttal tartoznak a beszállítóiknak a nagy konszolidáció után. Az egészségügy helyzetéről és az újratermelődő adósság okairól itt olvashat egyébként alaposabb cikket. 

A szakképző intézetek idén kerültek át a KLIK-től az NGM-hez, ami egyből a tárca lejárt számláinak növekedéséhez is vezetett. Az NGM ezek alapján 39 milliós lejárt számlát nem fizetett ki, míg a NAV további 137 millió forinttal adós a beszállítóinak. Ezek az összegek nevetségesek az óriási állami monstrumok költségvetéséhez képest, nem tudni, hogy miért jó nekik sokáig tartozni vele.

A több tízezernyi ügyben milliós bírságot kiszabó kormányhivatalok sem jobbak: augusztus végén a lejárt kifizetetlen tartozásiak értéke elérte a 11,5 milliárd forintot, de a rendőrségnek szállító cégek is 2 milliárddal kényszerhitelezték a bűnüldözést.

Tíz milliárddal magának is lóg az állam

Az összes lejárt tartozásból 30 nap alatti 27,7 milliárdra, 30 és 60 nap közötti 18,2 milliárdra, 60 napon túli lejáratú 29,4 milliárd forintra rúg. A tartozásállomány teljes összegéből az állammal szemben fennálló tartozás összege 9,5 milliárd, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás állománya - amelyből 3,5 milliárd államháztartáson belüli tartozás - 66,5 milliárd forint.

Az NGM a megjelenés után egy nappal azt közölte, hogy szerintük annyiban nem helytállóak a Napi.hu adatai, hogy nekik a szakképző iskolák átvételéből nem keletkezett tartozása. És ők úgy tudják, hogy sem nekik, sem a NAV-nak nincs épp lejárt tartozása, ugyanakkor "kisebb adminisztrációs hibák előfordulhatnak".