A kormány bért emelne az egészségügyben, de a dolgozók szerint nem eléggé

2016.04.15. 08:43

Elindult a tárgyalás a kormány és az egészségügyi dolgozók képviselete között az orvosok és ápolók béremeléséről, eddig azonban a dolgozóknak nem tetszik a kormány ajánlata - írja a Népszabadság. A lap úgy tudja, hogy a kormány az orvosok bérét júniustól 100 ezer forinttal, jövő évtől pedig 51 ezer forinttal emelné, az ápolóknak pedig bruttó tíz százalékos, átlagosan úgy 13 ezer forintos béremelést ajánl. 

Az érdekképviselet szerint viszont ez utóbbi kevés és szembeállítaná az orvosokat és az ápolókat, ezért az ápolóknak legalább 20-30 ezer forintos béremelést kellene biztosítani. 

A kormány amúgy már a mostani béremelésre is azért szánta el magát, hogy egy másik bérfeszültséget, a fiatal és már régebb óta dolgozó orvosok közöttit semlegesítse: azok a fiatal orvosok, akik kiléptek a rezidensi ösztöndíjból, tavaly júliustól 151 ezer forintos támogatást kaptak, hogy hirtelen ne csökkenjen a jövedelmük. Ezzel viszont a pályakezdő orvosok annyit kerestek sokszor, mint a főnökeik, akiknek ez nyilván nem tetszett. 

A Népszabadság úgy tudja, hogy az idén az egészségügyre szánt durván 100 milliárd forintból 30-40 milliárd mehet majd béremelésre, 60-70 milliárd pedig megint arra kell, hogy a kórházak adósságait konszolidálja az állam.