Megtrollkodná az EU az építőpari cégeket

2016.04.19. 07:55

Több mint 68 ezer magyar munkavállalóra vonatkozhat a javaslat, amit az Európai Bizottság március elején terjesztett elő, és amelynek az lenne a lényege, hogy egy adott szektorban egy adott országban a szektorra ott jellemző átlagbért kéne fizetni a vendégmunkásoknak is - írja a Világgazdaság.

Mervai Péter, az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) németországi titkára szerint ez a tervezet elég rosszul érintheti azt a 200-300 Németországban tevékenykedő magyar építőipari céget, ami bár már jelenleg is a kollektív szerződés szerinti, minimálbérnél magasabb 14,45 eurós órabért fizeti a dolgozóinak, a Bizottság által belőtt átlagbéreket képtelenek lennének kifizetni. Az ÉVOSZ nem is támogatja a javaslatot.

A kiküldött munkavállalók száma alapján egyébként Magyarország 11. az EU-ban, viszont 2010 és 2014 között 67,2 százalékkal nőtt a külföldön dolgozó magyarok száma.  A magyar több mint fele Németországban dolgozik, 22,6 százalékuk pedig Ausztriában. Az ágazatok közül az építőiparban (48 százalék) és más ipari szektorokban (41,7 százalék) dolgoznak a legtöbben.