Külföldi vendégmunkások szolgálnak fel idén a Balatonnál

2016.05.19. 07:49

Akkora a munkaerőhiány a vendéglátásban, hogy idén nyáron várhatóan külföldi vendégmunkások, diákok és szakképzetlen családtagok szolgálják majd ki a vendégeket a nyaralóhelyeken a főszezonban – írja a Magyar Idők. A lap szerint sok panzió, büfé és étterem ki se nyit a nyáron, mert nem talált embert, aki hajlandó lenne itthon dolgozni a vendéglátásban, miközben Skóciában, Olaszországban vagy Ausztriában 100-150 ezer forinttal kereshetnek többet a szakácsok és felszolgálók, mint itthon. 

A lapnak nyilatkozó Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (Kisosz) ügyvezető elnöke azt mondta, hogy a szakképzést elősegítő uniós pályázatok azt megoldják, hogy legyen utánpótlás a vendéglátásban, de azt nem, hogy a tanfolyamot elvégezve itthon is maradjanak a diákok. Éppen ezért Antalffy felvetette: 

elő kellene írni a diákoknak, hogy a tanfolyam elvégzése után meghatározott ideig Magyarországon kelljen dolgozniuk a vendéglátásban.

A szövetség elnöke szerint jövőre jobb lesz a helyzet, mert az éttermi szolgáltatások áfájának csökkenése miatt több pénze marad majd a cégeknek bérfejlesztésre. Ez viszont az idei nyár problémáját még nem oldja meg.