Az albérletét is támogathatja a cége

2016.06.03. 15:01

A mai napon jelent meg az Országgyűlés honlapján az az új módosítás, mely több ponton átalakítja a béren kívüli juttatások rendszerét.

Fata László cafeteria szakértő segítségével összeszedtük a legfontosabb változásokat:

  • a béren kívüli juttatások közterhe nem változik, de csak Széchenyi Pihenő Kártyát adhatnának majd a 2016-ban is ismert alszámlákkal és keretekkel, valamint 100 ezer forintig pénz kifizetése is lehetséges lenne ugyanilyen közterhekkel. A két juttatásra egy összesített keret is vonatkozna, így kedvező adózással ezekből évente a versenyszférában 450 ezer forintot, a közszférában pedig 200 ezer forintot lehetne adni.
  • Az adómentes juttatások köre megmaradhat, sőt bővülhet: a kulturális belépő, a sportrendezvény belépő, a lakáshitel támogatás, bölcsőde kis módosítással 2017-ben is tovább használhatók lennének. Emellett bekerülhet az adómentes juttatások közé a mobiltási célú lakhatási támogatás és a különböző egészségügyi szolgáltatások.
  • Ha a legalább heti 36 órában foglalkoztatott munkavállaló állandó lakóhelye több mint 60 kilométerre van a munkahelytől vagy a tömegközlekedéssel való utazás meghaladja a 3 órát, akkor lehetővé válna, hogy a munkáltató beszálljon a munkavállaló albérletébe. Ráadásul ez az adómentes juttatás akár a minimálbér 40 százalékáig is terjedhet a foglalkoztatás első két évében. Az ezt követő 2 évben a minimálbér 25 százaléka lehetne majd még egy évig 15 százalékáig terjedhetne.
  • Az idén még a közigazgatási határon kívülről érkezőknek jegy és bérlet leadása nélkül 9 Ft/km kötségtérítést fizethet a munkáltató: ennek a mértéke 15 Ft/km értékre nőne az új javaslat alapján.
  • Az óvodai költségek térítése is adómentes juttatás lehet 2017-ben.