18 ezer embert azonnal fölvennének Budapest környékén

D  US20150120018
2016.07.14. 08:32

Budapest vonzáskörzetében most azonnal fölvennének 18 ezer embert a cégek, legalábbis ennyi dolgozó hiányzott a közép-magyarországi régióban az első negyedévben a KSH adatai szerint, amelyekről a Világgazdaság ír. Ezzel ebben a régióban volt, és feltételezhetően még mindig itt a legnagyobb a munkaerőhiány az országban, Pest megye környékét pedig a közép-dunántúli régió követi 4,5 ezer betöltetlen állással. De azokban a megyékben is nagy a munkaerőhiány, ahol amúgy sok a munkanélküli és a közmunkás, mert a cégek itt sem találnak a céljaiknak megfelelő munkásokat. A KSH elemzése szerint idén január és március között

a magánszektorban 36 ezer, a költségvetési szektorban pedig 14,5 ezer betöltetlen állás volt, 

ami előbbiben 9 ezerrel volt nagyobb, mint egy évvel korábban. A helyzet a feldolgozóiparban a legsúlyosabb, ahol azóta nem volt ekkora a munkaerőhiány, amióta 10 éve elkezdte ezt mérni a KSH. Ebben a szektorban az munkahelyek 2,1 százaléka, vagyis nagyjából 14 ezer állás betöltetlen. Ezen belül a legtöbb embert, 2600-at a legfontosabb magyar feldolgozóipari ág, a járműgyártás keres, műszaki értelmiségiektől a szalagmunkásokig. A betöltetlen állások aránya pedig a számítógépeket és elektronikai eszközöket gyártó cégeknél volt, itt százból négy munkahelyre nincs ember. 

A feldolgozóiparon kívül viszont továbbra is az IT szektorban a legnagyobb a betöltetlen helyek aránya, százból 3,5 állásra keresnek embert, ami 2900 helyet jelent. Ennél persze jóval több, nagyjából 22 ezer informatikust keresnek a magyar gazdaságban.