Egyre több idénymunkást keresnek a cégek

2016.07.27. 07:53

Több gazdasági ágazatban is egyre nagyobb szükség van az idénymunkásokra, a NAV kimutatása szerint az év első felében 521 ezer alkalommal jelentették be a hazai munkaadók, hogy időszakos munkára alkalmaztak embereket - írja a Magyar Idők.

Ez harmincezerrel több, mint ahányan tavaly az első hat hónapban idénymunkásokat akartak fölvenni, és majdnem nyolcvanezerrel több, mint ahányan 2014 első felében jeleztek ilyen igényt. Ez valószínűleg az egyre komolyabb gondokat okozó munkaerőhiánynak tudható be. 

A legtöbb segéderőre a kereskedelemben van a legnagyobb szükség,

de az építőiparban, a vendéglátásban és a mezőgazdaságban is sokan dolgoztak idénymunkásként. Kis Péter András, a NAV szóvivője a lapnak elmondta, hogy

  • a mezőgazdaságban és a turizmusban dolgozó időszaki alkalmazottak után naponta ötszáz,
  • az egyéb alkalmi tevékenységet végzőknél naponta ezer,
  • a filmes statiszták esetében pedig napi háromezer forint adót kell befizetni.

Ebből az államnak idén eddig összesen 6,6 milliárd forint bevétele lett, amely félmilliárddal magasabb annál, amit például 2011 egészében fizettek be a munkaadók az alkalmi munkásaik után.

A NAV folyamatosan ellenőrzi azt a 114 ezer céget, amelyek idénymunkásokat jelentettek be, eddig szabályszegések miatt pedig 71 millió forint mulasztási bírságot szabott ki és összesen 13 milliárdos adókülönbözetet tárt fel.