Hozzányúl a kiskereskedelemhez a kormány

2016.08.08. 13:56

A parlament őszi ülésszakában a parlament elé terjesztik a kiskereskedelmi munkavégzésre vonatkozó szabályozást - közölte Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője egy más témában tartott hétfői sajtótájékoztatón, írja az MTI. A kormánypárti politikus elmondta, a vasárnapi munkavégzés tilalmának feloldásakor felvetődött, hogy hozzá kell nyúlni a jogszabályhoz, jelenleg tárgyalnak a részletekről az érdekképviseletekkel.

Kósa Lajos arról tájékoztatott, hogy többféle javaslat van. Ezek között szerepel, hogy csak meghatározott számú napon kelljen dolgozni, azaz mindenki nyitva lehet, de a munkavállalónak például csak hat vasárnapi kötelezettsége legyen. Kósa szerint a szombati munkavégzéshez is szabályt kell kötni, hogy a kereskedelmi dolgozóknak ne töredezzen szét a hétvégi munkarendjük. Ezen felül a nemzeti ünnepek, munkaszüneti napok szabályozását is rögzíteni kell, mert ez az eredeti törvényben is benne volt.

A Népszabadság szombaton arról írt, hogy Szatmáry Kristóf miniszteri biztos nemrég elárulta, hogy változások várhatóak a kiskereskedelemben. A lap cikke alapján felemelhetik a vasárnapi bérpótlékot a kiskereskedelemben és garantálnák a dolgozóknak a havi két szabad vasárnapot. Az ágazati szereplők szerint nem tartható az a helyzet, hogy a boltzár eltörlése után a vasárnapi bérpótlék visszaállt 50 százalékra a 100 százalékos mértékből. A lap szerint a kormány sávos bérpótlékban gondolkozik: vasárnap délig járna a 100 százalékos pótlék, utána viszont két óránként egyre többet kell fizetni a dolgozónak.