Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A vállalkozókhoz irányítanák a kirúgott bürokratákat

2016.10.06. 09:41

A bürokráciacsökkentés során az állami szektorból kikerült dolgozók átképzésével be lehetne tölteni a magyar munkaerőhiány miatt üres munkahelyeket – többek között erről is beszélt Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára csütörtökön a Budapesti Economic Forumon. Az államtitkár azt mondta, a kormány felismerte, hogy az állam úgy tudná jobban támogatni a vállalkozásokat, ha kisebb lenne, ezért

több tízezer, akár százezer emberrel kevesebb dolgozik majd az államigazgatásban.

Hangsúlyozta, hogy a leépítések nem érintik a rendvédelmi, szociális és egészségügyi szektort, csak az állami bürokráciát. Hogy pontosan milyen betöltetlen pozíciókra képeznék át a bürokratákat, azt az államtitkár nem részletezte. 

Csepreghy Nándor azt is mondta, hogy a kormány tervezi egy állami tőkealap felállítását, amellyel a  likviditási problémákkal küzdő magyar vállalkozásoknak akarnak segíteni. Ilyen rendszer korábban Németországban és Franciaországban is működött, így az EU-nak nem lehet ezzel problémája, még ha vannak, akik szerint egy ilyen tőkealappal az állam túlságosan beleszól a gazdaság működésébe.

Az államtitkár arra a szerdai hírre is reagált, miszerint az Európai Bizottság egy vizsgálat során komoly gondokat talált az uniós források elosztásának magyar rendszerével, és emiatt felfüggeszthetik a Magyarországnak járó összes uniós forrást. Csepreghy Nándor azt mondta: az Európai Bizottságnak nincs beleszólása abba, hogy egy tagállam milyen intézményrendszer keretében osztja az uniós pénzeket – hogy az NFÜ-höz hasonló, függetlenebb intézményként kellene működnie, vagy lehet a minisztériumokhoz bekötve a rendszer, mint ahogy most működik Magyarországon.

Az EU-nak állítólag az a baja, hogy nem elég független a rendszer, amelyben az uniós pályázatokról döntenek. Csepreghy szerint viszont az előző, 2007 és 2013 között működő rendszer nem volt függetlenebb az államtól, mint a mostani, amikor nem egy állami ügynökség, hanem a minisztériumok döntenek az uniós pályázatokról, így nem sérült a rendszer és az azt vezetők integritása. 

Az államtitkár ugyanakkor elismerte: tényleg vita van arról, hogy a magyar állam túl nagy előlegeket ad az uniós pénzekre pályázó vállalkozásoknak a költségvetés terhére, ami kockázatos. Csepreghy szerint viszont azért, mert tízből egy ember visszaél ezzel az 50 százalékos előleggel – akit ezért meg kell büntetni –, kilenc másik vállalkozót nem kellene elvágni ettől a lehetőségtől, főleg, amikor a bankoktól nehéz finanszírozást kapni. Éppen ezért ezt a rendszert a kormány meg fogja védeni.