A vállalkozókhoz irányítanák a kirúgott bürokratákat

2016.10.06. 09:41

A bürokráciacsökkentés során az állami szektorból kikerült dolgozók átképzésével be lehetne tölteni a magyar munkaerőhiány miatt üres munkahelyeket – többek között erről is beszélt Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára csütörtökön a Budapesti Economic Forumon. Az államtitkár azt mondta, a kormány felismerte, hogy az állam úgy tudná jobban támogatni a vállalkozásokat, ha kisebb lenne, ezért

több tízezer, akár százezer emberrel kevesebb dolgozik majd az államigazgatásban.

Hangsúlyozta, hogy a leépítések nem érintik a rendvédelmi, szociális és egészségügyi szektort, csak az állami bürokráciát. Hogy pontosan milyen betöltetlen pozíciókra képeznék át a bürokratákat, azt az államtitkár nem részletezte. 

Csepreghy Nándor azt is mondta, hogy a kormány tervezi egy állami tőkealap felállítását, amellyel a  likviditási problémákkal küzdő magyar vállalkozásoknak akarnak segíteni. Ilyen rendszer korábban Németországban és Franciaországban is működött, így az EU-nak nem lehet ezzel problémája, még ha vannak, akik szerint egy ilyen tőkealappal az állam túlságosan beleszól a gazdaság működésébe.

Az államtitkár arra a szerdai hírre is reagált, miszerint az Európai Bizottság egy vizsgálat során komoly gondokat talált az uniós források elosztásának magyar rendszerével, és emiatt felfüggeszthetik a Magyarországnak járó összes uniós forrást. Csepreghy Nándor azt mondta: az Európai Bizottságnak nincs beleszólása abba, hogy egy tagállam milyen intézményrendszer keretében osztja az uniós pénzeket – hogy az NFÜ-höz hasonló, függetlenebb intézményként kellene működnie, vagy lehet a minisztériumokhoz bekötve a rendszer, mint ahogy most működik Magyarországon.

Az EU-nak állítólag az a baja, hogy nem elég független a rendszer, amelyben az uniós pályázatokról döntenek. Csepreghy szerint viszont az előző, 2007 és 2013 között működő rendszer nem volt függetlenebb az államtól, mint a mostani, amikor nem egy állami ügynökség, hanem a minisztériumok döntenek az uniós pályázatokról, így nem sérült a rendszer és az azt vezetők integritása. 

Az államtitkár ugyanakkor elismerte: tényleg vita van arról, hogy a magyar állam túl nagy előlegeket ad az uniós pénzekre pályázó vállalkozásoknak a költségvetés terhére, ami kockázatos. Csepreghy szerint viszont azért, mert tízből egy ember visszaél ezzel az 50 százalékos előleggel – akit ezért meg kell büntetni –, kilenc másik vállalkozót nem kellene elvágni ettől a lehetőségtől, főleg, amikor a bankoktól nehéz finanszírozást kapni. Éppen ezért ezt a rendszert a kormány meg fogja védeni.