A magyar cégek több mint fele szenved a munkaerőhiánytól

2016.10.25. 14:59

Évről évre egyre több céget érint a munkaerőhiány Magyarországon, idén már a megkérdezett cégek 57 százaléka nem talált elég szakembert a Manpower Group adatai szerint. Amióta a cég ilyen jellegű felmérést készít hazánkban, a szakemberhiány még sosem volt ilyen magas, tavaly óta 10 százalékkal emelkedett. 

A cégek 32 százaléka azért nem talál megfelelő munkatársat, mert egyszerűen nem jelentkezik elég ember a meghirdetett pozíciókra, 31 százalék elég jól képzett embert nem talált, 12 százaléknál pedig azért vannak betöltetlen állások, mert túl nagyok a jelentkezők fizetési igényei. A Manpower listája szerint amúgy a legnagyobb hiány ezekből a szakmákból van: 

  1. Szakmunkás
  2. Sofőr
  3. Mérnök
  4. Vendéglátóipari dolgozó
  5. Orvos
  6. Informatikus
  7. Csoportvezető
  8. Könyvelő és pénzügyi szakember
  9. Ápoló
  10. Betanított munkás

Magyarországon világszinten is elég nagy a munkaerőhiány, a globális átlagnál 17 százalékponttal magasabb az ettől szenvedő cégek aránya. Ahogy a Manpower interaktív grafikonján látszik, a legnagyobb munkaerőhiány Japánban van, ahol a cégek 86 százalékát érinti ez a probléma, majd Tajvan, Románia, Hongkong és Törökország következik. Magyarország a 9. legrosszabbul érintett ország. A legkisebb munkaerőhiány pedig Svájcban Norvégiában és Kínában van, ahol a cégek 17, 16 és 10 százaléka nem tudja betölteni a pozícióit. 

munkaerőhiány manpower
Grafika: Manpower