Kisbolt-apokalipszist hozhat a minimálbér-emelés

2016.11.18. 08:53

A nagy áruházláncoknak nem okoz majd problémát a kormány béremelési terve, a kisebb üzletek viszont nem biztos, hogy ki tudják gazdálkodni az emelést - ezt nyilatkozta a Világgazdaságnak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Varga Mihályegy hete jelentette be, hogy a kormány a bértárgyalásokon a minimálbér 15 százalékos és a garantált bérminimum 25 százalékos emelését javasolja 2017-től. Vámos szerint ennek az lesz a hatása, hogy

ezrével zárhatnak majd be a kisebb üzletek, ha többet kell fizetniük a dolgozóknak.

Az OKSZ főtitkára azt mondta, a nagyobb áruházláncok (a külföldi tulajdonúak és magyar franchise üzletek egy része) már most is havi bruttó 250-300 fizetést adnak a dolgozóiknak, miközben a kereskedelemben 160 ezer bruttó az átlagfizetés. Ez persze nem azt jelenti, hogy a nagy láncoknak adott esetben ne okozna gondot az emelés, de biztosan ki tudják gazdálkodni azt. 

Ezzel szemben a kisebb üzleteknek, főleg az élelmiszerboltoknak nagyon nehéz lesz majd előteremteni  béremelésre valót. Ráadásul az eladók egy részének, például henteseknek, kozmetikusoknak, szakbolti eladóknak a garantált bérminimumot kell megfizetniük.