Jövőre több közmunkást akarnak nyári szezonális munkákba bevonni

2016.12.13. 09:00

Jövőre legalább 2500 közmunkást terveznek nyári szezonális munkákra bevonni, ami jóval több, mint ahány közmunkás idén ilyen munkában részt vett, hiszen agusztusig összesen 430 közfoglalkoztatottak közvetetíttek ki nyári idénymunkára - derül ki a Magyar Idők cikkéből.

A közmunkásokra elsősorban a mezőgazdaságban, főként a gyümölcs- és zöldségfeldolgozásban, valamint egyszerűbb ipari munkák elvégzéséhez van szükség.

A cikkből az is kiderül, hogy a közmunka szabályai változnak jövőre, például januártól a közfoglalkoztatottak jogviszonyuk fennállása alatt a jelenlegi 3 helyett 15 napig vehetik igénybe a munkaerőpiaci szolgáltatásokat, például a pályaorientációs tanácsadást vagy a munkaközvetítést, de az egészségügyi vagy mentális problémákkal küzdő közmunkások részére felajánlható szolgáltatások is ide tartoznak.

Az is változik, hogy az álláskeresőt akkor is ki kell zárni három hónapra a közmunkából, ha a munkaadó azonnai hatállyal válik meg tőle, tehát nem csak akkor, ha a munkaügyi hivatal hívja vissza, vagy saját maga mond fel.

A cikk szerint jövőre várhatóan csökken a közmunkások száma, mert a magasabb minimálbérért jobban megéri majd a munkaerőpiacon elhelyezkedni, illetve a kormány folytatja több, a közmunkásokat a versenyszférába juttató programját is.