A magyarok 26%-a penészes lakásban él

2017.01.30. 14:20

Magyarországon a lakosság 26 százaléka él nedves, penészes lakásokban – ez az ötödik legmagasabb arány Európában, és közel kétszerese a kontinens 16 százalékos átlagának.

A stuttgarti Fraunhofer Épületfizikai Kutatóintézet átfogó felmérése szerint Európában 2,2 millió ember megbetegedését okozza a penészes környezet, miközben a légúti betegségek éves szinten 82 milliárd eurónyi közvetlen és közvetett költséggel terhelik az európai országokat.

A nedves, penészes lakások bizonyíthatóan hozzájárulnak az asztma és a felső légúti betegségek kialakulásához: a nem megfelelő lakáskörülmények 40 százalékkal növelik az asztma előfordulási gyakoriságát.

A német kutatóintézet munkatársai arra a megállapításra jutottak, hogy az elmúlt két évtizedben zömmel energiahatékonysági megfontolásból végzett felújítások a vizesedés problémáját általában nem kellő mértékben vették figyelembe. Pedig számításaik szerint 2050-ig a problémás lakások aránya a felére csökkenthető, ami több mint félmillió ember egészségét adná vissza a kontinensen.

A szerzők az Eurostat lakáskörülményekre vonatkozó statisztikáiból és a WHO nemzetközi egészségügyi felmérésének adataiból indultak ki és több mint 200 tanulmány anyagát használták fel az összefüggések statisztikai módszerekkel történő feltárásához.