Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szúrópróbaszerűen ellenőrzik a béremelést

2017.02.06. 15:27

Szúrópróbaszerűen ellenőrzik majd a cégeket, hogy az országos bérmegállapodás alapján érvényesítették-e a béremeléseket idén - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, amiről a Portfolio számolt be.

Cseresnyés arról is beszélt, hogy az első negyedév a tapasztalatszerzés időszaka, a beérkezett jelzések, problémák elemzése után lehet majd gondolkodni következő lépéseken. Ilyesmi lehet a bértámogatás is, amiről még novemberben hintette el a Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy a minimálbér-emelések kompenzálása végett bevezethetik.

Cseresnyés elmondta, hogy:

  • a versenyszférában a minimálbér 15 százalékos és a garantált bérminimum 25 százalékos emelése révén közvetlenül 1,2 millió munkavállaló bére nőtt.
  • Az utóbbi hónapokban több cég is jelezte, hogy egyéb bérkategóriákban is jelentős, 10-20 százalékos emelésre lehet számítani.
  • A közszférában is emelkedtek a bérek idén januártól, például a rendőrök, tűzoltók, büntetés-végrehajtásban dolgozók és a katonák jövedelme 5 százalékkal, a megyei kormányhivatalokban dolgozók illetménye átlagosan 24 százalékkal nőtt, az adóhivatal dolgozói pedig további 5 százalékkal, a felsőoktatók, kutatók szintén 5 százalékkal keresnek többet.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy idén várhatóan 8-9 százalékkal nőhetnek a bruttó bérek, ami 7 százalék körüli reálbér-emelkedést jelenthet.