Gellért, Mercédesz
11 °C
22 °C

Sovány béremelésre futja a Dunaferrnél

2017.02.14. 08:53

Miközben az Audinál például nemrég 30 százalékos béremelésről egyeztek meg, mindössze 1,7 százalékos alapbéremelést hagyott jóvá dolgozóinak az ISD Dunaferr Zrt. 2017-re, egy korábbi megállapodás miatt - írja a Napi.hu.

A sovány béremelésnek az az oka, hogy a cég és a szakszervezet 2015-ben olyan hároméves bérmegállapodást írt alá, amiben a dolgozók áldozatot vállaltak az életciklusa végéhez közeledő, azóta elkészült II-es számú kohó újjáépítése érdekében. Ezek közé tartozik, hogy lemondtak különféle juttatásokról, amiket korábban ígértek be nekik, illetve a sztrájkhoz való jogukról is. Szintén a megállapodás része, hogy 2017-ben az infláció plusz 2 százalék lehet a béremelés.

Mivel a kormány 2016-ra 1,6 százalékos inflációt jósolt, ám a KSH végül csak 0,4 százalékot mutatott ki, a meglévő 1,2 százalékos különbséggel vissza kell korrigálni az idei évi keresetnövelést. A 2017-re előirányzott 0,9 százalékos inflációhoz tehát a Dunaferr hozzáadta az előírt plusz 2 százalékot, majd kivonta az 1,2 százalékot, így jött ki az 1,7 százalékos mértékű alapbéremelés.

A megállapodásban viszont egy olyan kitétel is van, hogy ha komoly makrogazdasági változás van, akkor a feleknek újra tárgyalniuk kell. Az érdekképviselet szerint ide tartozik az idei 5 százalékpontos járulékcsökkentés, ami nagyjából 1 milliárdos megtakarítást hoz a cégnek. A munkáltató ugyanakkor úgy döntött, hogy ezt a pénzt most megtartja.

A cég éveken át eléggé veszteséges volt, tavaly emiatt még több százmilliós munkahelymegtartó támogatást is kapott az államtól. Ám úgy tűnik, azóta komoly fordulat történt: a Dunaferr nyereséges lehet és munkaerőhiánnyal küzd. Ezekről részletesebben itt olvashat.