Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Veszélyes a munkája? Új szabályok lesznek

2017.02.14. 08:19

A Magyar Idők birtokába jutott tervezet alapján új rendszer váltaná le a 2015-ben megszűnt korkedvezményes nyugdíjat. Ennek az lenne a lényege, hogy a korábbi, mindenkire érvényes szabályok helyett minden munkahelyre és munkakörre egyedi szabályok vonatkoznának annak függvényében, hogy a munkahelyeknek milyenek az adottságai.

A rendszer neve "fokozott egészségkárosító kockázattal jellemezhető munkavégzés" lenne, és a tervezet szerint felmérnék az adott munkahelyen az egészségre ártalmas kockázati tényezőket munkavédelmi szempontból.

Ezek egy részét a munkáltatóknak kötelező lenne kiküszöbölni, de vannak olyan helyzetek, amikor ez nem megoldható. A szakszervezetek szerint ezért azt, aki bizonyítottan olyasmit dolgozik, aminek egészségkárosító hatása van, többletjuttásokkal kellene kompenzálni. Ezt a tervet már a munkaadók is elfogadták, de a részletekről még egyeztetnek. A szakszervezetek az egészségkárosító munkavégzési idő csökkentésével, több szabadsággal, pluszjuttatással vagy rekreációs intézkedésekkel kompenzálnának.

A munkaadóknak az az álláspontja, hogy az egészségkárosító munkakörben dolgozók munkaideje nem csökkenhet, viszont azt el tudják képzelni, hogy az érintett munkavállalót részben más munkakörben is foglalkoztassák. Emiatt még a dolgozók átképzését is el tudják képzelni, de ahhoz ragaszkodnak, hogy az ebből eredő többletterhekhez járuljon hozzá az állam is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?