Árpád
-2 °C
3 °C

Fizet az állam annak, aki otthagyja a közmunkát

2017.02.28. 08:27

Március elsején elindul a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program, amelyben elhelyezkedési juttatást, "egyfajta bónuszt" kaphatnak azok a közmunkások, akik versenyszférában találnak munkát a közfoglalkoztatási jogviszony lejárta előtt - ezt mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára az MTI-nek. Cseresnyés Péter szerint a program több ezer közfoglalkoztatottat segíthet a munkaerőhiánnyal küzdő versenyszférában.

A bónusz összege megegyezik a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegével, vagyis havi 22 800 forint, amit több hónapra visszamenőleg odaadnak majd annak, aki talál teljes állást a közmunka helyett. Az elhelyezkedési juttatást azok kaphatják meg, akik

  • a legalább egy hónapja közmunkások,
  • a megelőző két évben is legalább 180 napot dolgoztak a közfoglalkoztatásban
  • és akik határozatlan idejű vagy legalább egy évre szóló határozott idejű szerződéssel el tudnak helyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon.

Ahhoz, hogy megkapják a juttatást, kérvényt kell benyújtani a megyei kormányhivatalnál.

A juttatás ötletéből az látszik, hogy a kormány szerint sok ember, aki amúgy el tudna helyezkedni a versenyszférában, azért nem teszi, mert nem elég nagy ösztönző a minimálbér és a közmunkás fizetés közötti különbség ahhoz, hogy megérje vállalni a piaci állással járó hátrányokat (napi hat helyett napi nyolc óra munka, adott esetben hosszú utazás minden nap, stb.). Ez részben igaz is, de a probléma ennél nagy valószínűséggel összetettebb, a közfoglalkoztatottak nagy részének ugyanis valószínűleg képzésre vagy továbbképzésre lenne szüksége ahhoz, hogy be tudják tölteni azokat az állásokat, amikre a munkaadók dolgozót keresnek.

Emellett azért sem nagyon léptek ki eddig a közmunkások a munkaerőpiacra, mert a közmunka mellett elég nehéz állást keresni, ezt viszont eddig nem támogatta a rendszer. Igaz, ezen már változtatott a kormány, januártól például igazoltan hiányzik az a közmunkás, aki munkaidőben állást keres.

Hasonló programok amúgy más országokban is működnek, Nagy-Britanniában például a segélyrendszerből próbálják ilyen juttatásokkal a munkaerőpiacra tolni az embereket, bár elég bonyolult folyamat kiszámolni, hogy pontosan mekkora jövedelemkiegészítés lesz elég ösztönző ahhoz, hogy például egy munkanélküli anya újra megpróbáljon elhelyezkedni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?