Iván
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Balog: Ausztria lépése barátságtalan

2017.03.22. 08:17

Ha valamelyik ország elégedetlen, akkor sem cselekedhet egyoldalúan, ezt a többi tagállammal egyetértésben kell tennie – jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az osztrák közszolgálati televízió (ORF) híradójában kedden késő este arra reagálva, miszerint az osztrák kormány a családtámogatás változtatásával csökkentené az Ausztriában dolgozó magyarok juttatását, írja az MTI.

„Ausztria beleegyezett abba, hogy az unión belül biztosítani kell az egyenlő bánásmódot. Ha a rendszer az uniós jognak megfelelően működik, akkor ezen nem kell változtatni” – jelentette ki Balog. A miniszter leszögezte: ha valaki az érvényben lévő jogi szabályozáson változtatni akar, akkor – mivel uniós szabályzásról van szó – az uniót kell megkérdeznie ez ügyben.

A tudósításban Orbán Viktor korábbi nyilatkozatára hivatkozva az ORF azt közölte, hogy a családi támogatás kiigazítása esetén a magyar miniszterelnök ellenintézkedésekkel, az „osztrák tőke megbüntetésével fenyegetett”. Arra a kérdésre, hogy Magyarország barátságtalannak tartja-e Ausztria tervezett lépését, a miniszter egyértelmű igennel válaszolt.

Az ORF bejátszásában az is elhangzott, hogy az osztrák döntés több ezer olyan, Ausztriában dolgozó magyart érinthet, akiknek a gyerekei Magyarországon élnek, a számukra Ausztriából folyósított családi pótlék nagyjából a felére csökkenhet. Magyarországon havonta mintegy 40 euró családi támogatás jár gyermekenként, így örülnek az Ausztriából folyósított családi támogatásnak, amely több mint 130 euró gyermekenként – hangzott el az ORF anyagában.

A Sebastian Kurz osztrák külügyi és integrációs miniszter által közölt tervek szerint az Ausztriában dolgozó uniós polgárok külföldön élő gyerekei után folyósított szociális támogatást a származási ország szintjéhez igazítanák.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!