Befejezik az üléshuzatgyártást Magyarországon, 800 embert elküldenek

2017.04.10. 15:35

A szakszervezet közleménye szerint 800 dolgozóját bocsátja el a móri üzeméből az amerikai tulajdonú Lear Corporation Hungary Kft. A cég a napokban jelentette be a munkavállalók felé, hogy befejezi autóüléshuzat-gyártó tevékenységét Magyarországon – írja a Napi.hu.

A közlemény szerint december 31-ig a jelenleg foglalkoztatottak létszámát fokozatosan leépítik: a termelés egy részét felfüggesztik, egy másik részét pedig alacsonyabb bérköltségű országokban található telephelyeire helyezik át. A leépítések ütemezéséről a cég vezetése a szakszervezettel és üzemi tanáccsal megkezdte az egyeztetéseket.

A Lear Corporation Hungary Kft. négy üzemet működtet hazánkban. Gödöllőn, illetve Gyöngyösön személyautókba építhető elektromos kábelkorbácsokat gyártanak, Móron autóülés-huzatokat, míg Győrött komplett autóüléseket állítanak elő. A társaság idén februárban 3420 főt foglalkoztatott a Céginfo.hu adatai szerint.

A munkavállalókat sokként érte a hír, hiszen előzetesen semmi nem utalt erre a lépésre. A telephely több mint 24 éve működik Magyarországon. A munkatársak túlnyomó többsége szakképzett varrónő, akik számára az elhelyezkedés szakmaterületükön nem lesz könnyen megoldható.

A társaság legutóbbi, 2015-ös beszámolója szerint 232 milliárd forintnyi árbevételt (748 millió eurót) és 11,3 milliárd forint eredményt ért el, az eredményből és az eredménytartalék igénybevételével összesen 15 milliárd forint osztalékot fizettek ki az üzleti év végén a tulajdonosnak, amely a Luxemburgban bejegyzett Lear East European Operations S.a.r.l. A cég a megelőző három évben nem fizetett osztalékot.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a hír megjelenése után közleményt adott ki, amiben azt írják, az OFA Nonprofit Kft. folyamatos kapcsolatban van a Fejér megyei Kormányhivatallal, a szakszervezettel, illetve a leépítést bejelentő móri vállalattal, és mindent megtesz az elbocsátandó dolgozók mielőbbi elhelyezkedésének elősegítése érdekében.

Az OFA kész azonnali beavatkozásra a móri cég esetében is, még a tényleges elbocsátások kezdete előtt. Az érintett 800 munkavállalónak szükség esetén átképzésekkel, munkaerő-közvetítéssel, illetve különböző munkaerő-piaci programokba való bevonással segíthet.

A közlemény szerint Fejér, illetve a szomszédos megyékben a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat március végi adatai szerint közel 8 ezer betöltetlen versenypiaci álláshely volt, ami a cég munkavállalóinak gyors elhelyezkedését nagyban segítheti.