Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Augusztustól nyugdíjas-szövetkezeteknél is lehet állást keresni

2017.07.25. 08:56

Augusztustól elérhetővé válnak a nyugdíjas-szövetkezetek nyújtotta álláskínálatok, amikből egy közös internetes felületen válogathatnak a munkakereső nyugdíjasok - írja a Magyar Idők.

Eddig az országos lefedettségű Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas-szövetkezet mellett egy miskolci székhelyű szövetkezet alakult, de várhatóan új szövetkezetek is létrejönnek majd még, például ősztől a kereskedelemben alakulhat meg egy új szövetkezet.

Jelenleg szakértők bevonásával felmérik, hogy a kereskedelemben hányan vannak azok a munkavállalók, akik jelenleg is nyugdíj mellett dolgoznak, és emellett mennyien térnének ténylegesen vissza a munkaerőpiacra a szövetkezeti modell segítségével.

Fiák István, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (Diákész) elnöke a lapnak elmondta: a magánszektor szinte minden ágazatában nagy az érdeklődés a tapasztalt, nyugdíjas munkavállalók iránt. Fiák szerint az oktatási, egészségügyi intézményeknek is segítséget jelenthet a munkaerőhiány orvoslásában a szövetkezeti forma, mivel csak a bérköltség terheli az intézményeket, ráadásul mivel a szövetkezettel állnának szerződésben, dologi kiadásként lehetne elkönyvelni az ezzel járó kiadásokat.

Az új modell népszerűsítéséhez az állam is hozzájárul, várhatóan az OFA Nonprofit Kft. segítségével, az idősek a következő hónapokban az ország minden pontján megtalálhatják majd a szövetkezetek képviseleteit.